Περίπου 10 με 15 λεπτά αναμένεται να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ελληνική Βουλή την επόμενη Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Αναμένεται να τον προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας ενώ με βάση τη συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας δεν πρόκειται να δεχθεί ερωτήσεις.

Από την ομιλία του κ. Ζελένσκι θα απουσιάσουν τόσο το ΚΚΕ όσο και η Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ ήδη εξήγησε τους λόγους της απουσίας του ενώ το κόμμα του κ. Βελόπουλου κατά τη διάρκεια της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων κατήγγειλε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση – διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, συνιστά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος στο άρθρο 62Α περιγράφει με σαφήνεια την διαδικασία πρόσκλησης ενός αρχηγού κράτους, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων και απόφαση της Ολομέλειας μπορούν να απευθύνονται στη Βουλή Αρχηγοί Κρατών, Πρόεδροι Κυβερνήσεων και προσωπικότητες διεθνούς κύρους».

Την συγκεκριμένη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής την καταγγείλαμε έγκαιρα με επιστολή στον ΠτΒ κ. Κ. Τασούλα (30/03/2022, Αριθμ. Πρωτ. 1914), όπως άλλωστε είχαμε καταγγείλει και την μονομερή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καμία προγενέστερη διαβούλευση.

H Ελληνική Λύση εκφράζει την αντίθεση της στο διάγγελμα του κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι και δεν θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας.

Δια της θεσμικής οδού και με απόλυτο σεβασμό στον κανονισμό της Βουλής (που παραβιάστηκε άλλη μία φορά από τον κ. Τασούλα) η Ελληνική Λύση ζητά από τον ίδιο να απευθύνει πρόσκληση στον πρωθυπουργό της ομόδοξης Αρμενίας, κ. Νικόλ Πασινιάν, του οποίου η χώρα υφίσταται μία βάναυση και βάρβαρη εισβολή με σαφέστατα χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρει το ΚΚΕ

Σχετικά με την πρόσκληση και ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2022, σας γνωρίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν προτίθεται να συμμετέχει.

Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση Ζελέσνκι -όπως και οι κυβερνήσεις πριν από αυτόν- προέκυψε υπό συνθήκες μεγάλων εκβιασμών προς τον ουκρανικό λαό, ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2014, με την άμεση παρέμβαση του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Ευθύνεται για την καταπάτηση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, για τη στήριξη και συνεργασία με τα φασιστικά τάγματα εφόδου, όπως το τάγμα του Αζόφ, που έχει ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό, την αστυνομία και όλες τις κρατικές δομές.

– Ευθύνεται για την νομιμοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, την αποκατάσταση ως «εθνικών ηρώων» (!) των συνεργατών των Ναζί στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

– Ευθύνεται για την απαγόρευση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, την αναίτια σύλληψη και φυλάκιση του Γραμματέα και άλλων στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους. Θυμίζουμε ότι το ΚΚ Ουκρανίας έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια σε αυτή την απόφαση, ενώ επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου είχε διαπιστώσει σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της ουκρανικής κυβέρνησης στην Ανατολική Ουκρανία.