Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Ιουνίου ότι η επίθεσή του στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», θα τερματιστεί όταν οι αρχές και ο ουκρανικός στρατός συνθηκολογήσουν.

«Η ουκρανική πλευρά μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση μέσα σε μια μέρα. Οι εθνικιστικές μονάδες πρέπει να διαταχθούν να καταθέσουν τα όπλα, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να λάβουν εντολή να καταθέσουν τα όπλα τους και να εφαρμοστούν όλοι οι όροι που θέτει η Ρωσία. Τότε όλα θα τελειώσουν σε μια μέρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας.

Οι κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας στην τελευταία τους ενημέρωση, περίπου στις 7:00 το πρωί τοπική ώρα, επιβεβαίωσαν ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Άλλα 59 άτομα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια και 25 εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Συνολικά 440 άτομα (συμπεριλαμβανομένων 14 ψυχολόγων) και 70 μονάδες έχουν εμπλακεί στο έργο διάσωσης, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέλαβε την ευθύνη αλλά διέψευσε τις αναφορές για απώλειες αμάχων, λέγοντας ότι έπληξε στρατιωτικό στόχο.