Με σημαντικές απώλειες βαδίζει το 2022 η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς το bitcoin, το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, φτάνει σχεδόν τα 18.000 δολάρια, 50% χαμηλότερα σε σχέση με 6 μήνες πριν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους ειδικούς, οι οποίοι μιλούν για μια οικονομική φούσκα που μπορεί να σκάσει με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Από την αρχή του 2022, η αγορά των κρυπτονομισμάτων μετράει σταθερά απώλειες, απώλειες που επιδεινώνονται γιατί, πολύ απλά, μια αγορά μεγάλου ρίσκου, όπως αυτή των κρυπτονομισμάτων, δεν ευνοεί στις σημερινές συνθήκες τις επενδύσεις.

Ειδικά μιλώντας για τα κρυπτονομίσματα, συνθήκες σημαντικής οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, όπως οι σημερινές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ευρύτερης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ανατιμήσεις, οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολύ λιγότερα απ’ όσα έχει ανάγκη η κρυπτο-αγορά.
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακό χρήμα το οποίο υπάρχει σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα. Με τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών συστημάτων πραγματοποιείται η διαδικασία της ψηφιακής εξόρυξης, μια διαδικασία που δημιουργεί τα κρυπτονομίσματα.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε έχει έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να μπει στη διαδικασία της «εξόρυξης», η οποία βέβαια πλέον μετριέται σε τεράστια υπολογιστικά δίκτυα.
Κάθε κρυπτονόμισμα διαθέτει τη δική του ισοτιμία με τα φυσικά νομίσματα των κρατών. Στα κρυπτονομίσματα κάθε συναλλαγή επαληθεύεται από έναν αλγόριθμο που εξασφαλίζει τη γνησιότητα της συναλλαγής.

Χωρίς την ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα ή μιας δημόσιας αρχής, τα κρυπτονομίσματα ζουν και αναπτύσσονται σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, δηλαδή χωρίς εποπτεία από κάποια ρυθμιστική ή ελεγκτική αρχή.
Νέο πεδίο, νέα αγορά, πολλοί κίνδυνοι

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη επίσημη χρήση του bitcoin για εμπορική συναλλαγή ήταν το 2010 στις ΗΠΑ. Έκτοτε, η αγορά των κρυπτονομισμάτων μεγαλώνει συνεχώς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Σήμερα στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες κρυπτονομίσματα και να επιλέξει πού θέλει να επενδύσει. Επειδή πρόκειται για μια πολύ νέα αγορά, υπάρχει πάρα πολύ υψηλή μεταβλητότητα, αδυναμία σύγκρισης και αξιολόγησης και η αξία τους είναι πάρα πολύ ρευστή. Μπορεί να ανέβει απότομα αλλά και να κατέβει το ίδιο απότομα, όπως στις μέρες μας.
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων από τα 960 δισεκατομμύρια δολάρια, μόλις πριν από δύο χρόνια, είχε εκτοξευτεί στα τρία τρισ. δολάρια στο τέλος του 2021. Σήμερα οι εκτιμήσεις μιλούν για 1 τρισ. δολάρια, με πτωτική τάση.

Παράλληλα, παρά τις σημαντικές δικλίδες ασφαλείας που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά, από τις μεθόδους επαλήθευσης μέχρι τους μηχανισμούς κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απάτης, ειδικά στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου.

Αυξημένη ανησυχία υπάρχει όμως περισσότερο σε σχέση με τη διείσδυση στην κρυπτοαγορά για εγκληματικές δραστηριότητες, με τη μορφή παράνομων συναλλαγών, με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί για χρηματοπιστωτικό κλυδωνισμό

Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων εγκυμονούσε κινδύνους για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωπαϊκή αγορά. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει μια αυξανόμενη «διασύνδεση» μεταξύ των «μη υποστηριζόμενων κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων» και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η αξία του Bitcoin ή άλλων νομισμάτων πέφτει κάθετα, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό χρηματοπιστωτικό κλυδωνισμό. Όπως αντίστροφα βλέπουμε ότι η αστάθεια στη μη ψηφιακή οικονομία και η διευρυνόμενη ανασφάλεια έχουν χτυπήσει και τα κρυπτονομίσματα.

Η ΕΚΤ είχε ζητήσει επείγουσα ρύθμιση προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα από τα ασταθή κρυπτονομίσματα.