Μήνυμα στους υπουργούς ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι μπορεί να απαλλάξει από τα καθήκοντά του όποιον θέλει να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην προεκλογική ετοιμασία.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία. Αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι δωδεκάμηνος. Και για αυτό σας έχει ζητηθεί από τη γραμματεία της κυβέρνησης ένας προγραμματισμός κυβερνητικού έργου με αυτό τον ορίζοντα. Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες.

«Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών. Το λέω χαριτολογώντας αλλά για να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις» πρόσθεσε.

«Πολύ σύντομα το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης»

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. «Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας. Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Σε εθνικό επίπεδο εμείς στήνουμε τα δικά μας αναχώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με ‘πληθωρισμό εντυπώσεων’, αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες «χωρίς ποτέ να κρύβει τα εμπόδια της συγκυρίας, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας».

«Απόλυτα διασφαλισμένη» η ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «το σημερινό υπουργικό συμβούλιο γίνεται στη σκιά των νέων ρωσικών εκβιασμών με αιχμή τη διακίνηση του φυσικού αερίου». Επανέλαβε πως η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι απόλυτα διασφαλισμένη και τόνισε πως οι προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.