Λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες που συχνά τηγανίζονται με ένα απλό πέρασμα από αλεύρι είναι καλό να έχουν κοπεί σε πολύ λεπτές φέτες για να αποκτήσουν τη ζητούμενη «τραγανάδα». Επίσης καλό είναι να έχουν περαστεί από κρύο νερό πριν μπουν στο τηγάνι ή τη φριτέζα. Λαχανικά που βυθίζονται σε χυλό ή κουρκούτι είναι πιο εύκολο να γίνουν τραγανά, καθώς στην ουσία «κριτσανίζει» το περίβλημά τους και όχι τα ίδια. Και στις δύο περιπτώσεις το λάδι πρέπει να είναι πολύ καυτό.

Υλικά: 1 κιλό κολοκυθάκια, 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια, τα κόβετε σε λεπτές φέτες ή μπαστουνάκια, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να σταθούν 1 περίπου ώρα. Τα στραγγίζετε και τα βουτάτε πρώτα στο αλεύρι και υστέρα στο νερό. Τα ρίχνετε αμέσως σε άφθονο καυτό λάδι. Μόλις ετοιμαστούν, τα βάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το λάδι. Τα σερβίρετε με σάλτσα γιαουρτιού, τζατζίκι ή σκορδαλιά.

Τηγανητά λαχανικά με χυλό

Σε ό,τι αφορά το χυλό, αυτός μπορεί να γίνει με το αλεύρι της αρεσκείας σας. Μπορεί να περιέχει και αυγό μπορεί και όχι. Αναλογίες για ένα κουρκούτι χωρίς αυγό όπου μπορείτε να βυθίσετε μπουκετάκια μπρόκολου ή κουνουπιδιού, αλλά και τα υπόλοιπα λαχανικά είναι οι ακόλουθες:

Υλικά: 150 γρ. αλεύρι της αρεσκείας σας, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, 1 κουτάκι μπίρα

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσετε ένα σχετικά πηχτό κουρκούτι.

Συνταγή για δαχτυλίδια κρεμμυδιών τηγανητά (onion rings)

Υλικά: 3 μεγάλα κρεμμύδια, 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 αυγό καλά χτυπημένο, 1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, τα πλένετε και τα κόβετε σε ροδέλες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Ξεχωρίστε μεταξύ τους τις ροδέλες ώστε να αποκτήσετε δαχτυλίδια. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Με το σύρμα χτυπάτε το αυγό με το γάλα και το κεφαλοτύρι σε άλλο μπολ, τα προσθέτετε στο μείγμα με το αλεύρι και αναμειγνύετε όλα τα υλικά πολύ καλά ώστε να αποκτήσετε ένα χυλό. Βουτάτε μια- μια τις ροδέλες κρεμμυδιών στο χυλό και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι, μέχρι αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσό-καφέ χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφού τις βγάλετε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα, τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.