Η Νότια Κορέα πέρασε μια σειρά νομικών ρυθμίσεων με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των δασκάλων στα σχολεία μετά από σειρά αυτοκτονιών δασκάλων, που εικάζεται ότι συνδέονται με κακόβουλες καταγγελίες γονέων.

Τα τέσσερα νομοσχέδια, συλλογικά γνωστά ως «νομοσχέδια για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού», ψηφίστηκαν από την Εθνοσυνέλευση της χώρας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της προστασίας των εκπαιδευτικών στη χώρα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ενα από τα νομοσχέδια, το οποίο είχε ομόφωνη υποστήριξη, προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα τίθενται πλέον αυτόματα σε αναστολή, εάν κατηγορηθούν για κακοποίηση μαθητών. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης στους διευθυντές σχολείων να υποβαθμίζουν ή να αποκρύπτουν δραστηριότητες που μπορεί να έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα ενός δασκάλου.

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών χαιρέτησαν την κίνηση με ικανοποίηση. «Η ψήφιση αυτών των νόμων ήρθε χάρη στις προσπάθειες των δασκάλων που βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα. Τους εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κορεατική Ομοσπονδία Δασκάλων.

Νοτιοκορεάτισσες δασκάλες διαδηλώνουν στις 4 Σεπτεμβρίου στη Σεούλ με κεντρικό σύνθημα «Ψηφίστε για την προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών», μετά την αυτοκτονία δασκάλας δημοτικού εξαιτίας κακόβουλων καταγγελιών εναντίον της

 Η Κορεατική Ενωση Εκπαιδευτικών και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση περιέγραψε την ψήφιση των τεσσάρων νομοσχεδίων ως «πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διασφάλιση της διδακτικής εξουσίας», αλλά προειδοποίησε ότι η επίτευξη της πλήρους αποτελεσματικότητας αυτών των νόμων μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, δημοσιονομική στήριξη και πρόσθετη νομοθεσία.

 Μια αμφιλεγόμενη διάταξη που θα επέτρεπε στους δασκάλους να «φακελώνουν» τους μαθητές που παραβιάζουν τα δικαιώματα των δασκάλων στο σχολείο, επηρεάζοντας δυνητικά τις προοπτικές εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο, εξαιρέθηκε από τα τελικά νομοσχέδια.

Το κίνημα των εκπαιδευτικών πυροδοτήθηκε από τον θάνατο μιας 23χρονης δασκάλας δημοτικού σχολείου τον περασμένο Ιούλιο. Βρέθηκε νεκρή στο σχολείο όπου εργαζόταν, στη Σεούλ, και ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία. Νωρίτερα είχε εκφράσει την ανησυχία της για κακόβουλες καταγγελίες από γονείς.

Εκτοτε, έχουν έρθει στο φως και άλλες αυτοκτονίες δασκάλων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με κακόβουλες καταγγελίες. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αντιμετώπιση καταχρηστικών καταγγελιών.

Στη Σεούλ, μια υπηρεσία chatbot θα τεθεί στη διάθεση των σχολείων για την καταγραφή και διαχείριση των παραπόνων των γονέων.

Πηγή: Protagon.gr