Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρέδωσε προσωπικά ένα μάθημα στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς στη Ρωσία, στο πλαίσιο ενός εξαμήνου, που περιλαμβάνει εκπαίδευση στα Καλάσνικοφ, τις χειροβομβίδες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το μάθημα επίδειξης περιελάμβανε ερωτήσεις και απαντήσεις με επιλεγμένους νέους με υψηλές επιδόσεις από όλη τη Ρωσία – αλλά και τρεις από κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως μέλη των λεγόμενων «νέων περιοχών» της Ρωσίας.

Αν και η συνεδρία απέφυγε επιδεικτικά οποιαδήποτε συζήτηση για την εισβολή στην Ουκρανία, το ευρύτερο πρόγραμμα σπουδών έχει ξαναγράψει την ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών και έχει εισαγάγει διάφορα στοιχεία στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ένα στρατιωτικό μάθημα για παιδιά από την ηλικία του νηπιαγωγείου ξεκίνησε στην κατεχόμενη Κριμαία νωρίτερα φέτος, ενώ στρατιωτικές δεξιότητες, όπως ο χειρισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η χρήση τυφεκίων και οι πρώτες βοήθειες έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα σπουδών στη Ρωσία.
Η πλήρης απομαγνητοφώνηση του μαθήματος που παρέδωσε ο Πούτιν είναι τώρα διαθέσιμη στο διαδίκτυο, γεγονός που υποδηλώνει ότι προορίζεται ως επίδειξη των ρωσικών εθνικών αξιών, καθώς και ως επίδειξη από τη Ρωσία της προθυμίας ορισμένων Ουκρανών να γίνουν μέρος της ρωσικής «μητέρας πατρίδας».

Μεταξύ των μαθητών ήταν δύο από τις ουκρανικές περιοχές του Λουχάνσκ και της Κριμαίας, καθώς και ένα 15χρονο κορίτσι, που δήλωσε ότι είναι από την κατεχόμενη Μελιτόπολη, το οποίο ρώτησε τον Πούτιν πώς βλέπει την ανάπτυξη των «νέων περιοχών».

Στην απάντησή του, ο Πούτιν είπε ότι οι περιοχές αυτές είχαν παραμεληθεί από την ουκρανική ηγεσία και έπρεπε να καλύψουν το χάσμα με τη Ρωσία και ότι 1,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (12,2 δισεκατομμύρια δολάρια) έχουν διατεθεί για την ανοικοδόμηση. Δεν ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για μεγάλο μέρος της καταστροφής.

Παρακινούμενος από τη μαθήτρια από τη Μελιτόπολη, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει τουριστικά θέρετρα στις κατεχόμενες περιοχές.