Δεν είναι λίγα τα εγγόνια και τα δισέγγονα της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ που έλαβαν με υπερηφάνεια το όνομα Ελισάβετ ως μεσαίο όνομα ως φόρο τιμής προς το πρόσωπό της.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ όμως προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα δίνοντας στην κόρη τους το όνομα Λίλιμπετ, τον πολύ προσωπικό όρο για την αείμνηστη μονάρχη που χρησιμοποιούνταν μόνο από τη στενή οικογένεια και τους φίλους της.

Δεν μου ανήκουν τα παλάτια, δεν μου ανήκουν οι πίνακες, το μόνο πράγμα που έχω είναι το όνομά μου. Και τώρα το πήραν

Η βασίλισσα ήταν τόσο αναστατωμένη με την απόφασή τους που φέρεται να είπε στους βοηθούς της πως της πήραν το μόνο πράγμα που είχε. «Δεν μου ανήκουν τα παλάτια, δεν μου ανήκουν οι πίνακες, το μόνο πράγμα που έχω είναι το όνομά μου. Και τώρα το πήραν».

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν είχαν σκοπό να προκαλέσουν θλίψη στη βασίλισσα σε κάθε περίπτωση. Απλά δεν είχαν στο μυαλό τους ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε προσβολή. Φαίνεται όμως ότι το έκαναν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο παλάτι.

Το περιστατικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή μια νέα βιογραφία για τον βασιλιά Κάρολο Γ’ από τον Robert Hardman. Ένα μέλος του επιτελείου της αείμνηστης βασίλισσας του είπε ότι ήταν τόσο θυμωμένη όσο δεν την είχαν δει ποτέ.

Και αυτό αφού ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό της οικογενειακό ψευδώνυμο αν δεν ήταν υποστηρικτική.

Ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Jonny Dymond ανέφερε ότι του είπε μια πηγή του παλατιού πως η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ρωτήθηκε ποτέ από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ για τη χρήση του ονόματος Λίλιμπετ.
Δεν άφησαν περιθώριο στην Ελισάβετ

Ο εκπρόσωπος των Σάσεξ δεν δίστασε να καταγγείλει την αναφορά, επιμένοντας πως η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας που τηλεφώνησε ο πρίγκιπας Χάρι μετά τα χαρμόσυνα νέα της πολυαναμενόμενης γέννησης της κόρης του

Ήταν στη διάρκεια της συνομιλίας τους που μοιράστηκε την ελπίδα τους να ονομάσουν την κόρη τους Λίλιμπετ προς τιμήν της. «Αν δεν το υποστήριζε, δεν θα είχαν χρησιμοποιήσει το όνομα».

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ μάλιστα είχαν χρησιμοποιήσει νομική εταιρεία για να εκδώσουν επιστολή στο BBC και σε άλλα μέσα ενημέρωσης απειλώντας με ενέργειες και υποδηλώνοντας ότι η αναφορά πως δεν ζητήθηκε άδεια από τη βασίλισσα ήταν «ψευδής και δυσφημιστική και δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί». Το BBC ωστόσο δεν έκανε πίσω.

Υπήρχαν επίσης περαιτέρω ερωτήσεις για το ζευγάρι όταν αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχαν καταχωρίσει το Λίλιμπετ Νταϊάνα ως domain name στο διαδίκτυο πριν καν γεννηθεί η κόρη τους και πιθανότατα είχαν ζητήσει την άδεια της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αυτό που υποστηρίζουν δύο τουλάχιστον πηγές είναι ότι η πρόταση που είχαν ζητήσει την έγκριση της βασίλισσας ήταν μια μάλλον μονόπλευρη ερμηνεία του τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα.

Η τότε 95χρονη μονάρχης έκανε πίσω όταν ο εγγονός της της ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει στην κόρη του το όνομα Λίλιμπετ προς τιμήν της αλλά δεν ένιωσε ότι μπορούσε να πει όχι.