Το βιβλίο του Βασίλη Λινάρδου με τίτλο «Ματωμένο παρελθόν – η αφορμή» θα παρουσιαστεί στο Βόλο την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με τη διοργάνωση του τμήματος Μουσείων, Αρχείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου και την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας, της Εστίας Μικρασιατών Μαγνησίας «Ίωνες», του Συλλόγου Μικρασιατών Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», του Συλλόγου Καππαδοκών Νομού Μαγνησίας και του Συλλόγου Συνταξιούχων Ν. Μαγνησίας. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Λάζαρος Τσουμένης, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα του Βασίλη Λινάρδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και αφορά μια ιστορία που κινείται στο παρόν και στο παρελθόν, διαδραματίζεται στην Αθήνα του σήμερα και ξεκινά με τη δολοφονία ενός Σύρου πρόσφυγα. Η ομοιότητα του δολοφονημένου άνδρα με τον αστυνόμο Δεμίρολγου ανασύρει μνήμες και αναζητήσεις στη Μ. Ασία που οδηγούν τον αναγνώστη την εποχή της απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη όπου με αφορμή την απαγωγή μιας νέας κοπέλας από Τούρκους Τσέτες γίνεται θεατής δραματικών γεγονότων γεμάτων ένταση και αγωνία.

Ο Βασίλης Λινάρδος γεννήθηκε στον Βόλο, το 1958. Είναι πτυχιούχος εργοδηγός μηχανολόγος. Με την ιδιότητα αυτή, ‘οδήγησε’ το έργο για τη δημιουργία τριών μουσείων βιομηχανικής κληρονομιάς: Το Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα, στον Βόλο του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, το Μουσείο βιομηχανικού καυσαερίου στο Γκάζι [Τεχνόπολις, Αθήνα] και τον Μύλο Ματσόπουλου στον Δήμο Τρικκαίων. Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή του ιστορικού, βιομηχανικού εξοπλισμού της Ελλάδας». Συντονιστές του προγράμματος ήταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μαζί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής κυκλοφόρησαν σε συλλογικό τόμο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, από τις Εκδόσεις Οδυσσέας, το 1998. Το 2002 είχε συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών εργαστηρίων στο Πήλιο», με ανάθεση από το Πολιτιστικό, Τεχνολογικό Ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς. Συμμετείχε στο χτίσιμο δύο αμφίδρομων πλοίων, το Άναξ και το Άνασα Μ, ιδιοκτησίας Γιάννη Μητσόπουλου.