Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η Πένι Μόρντοντ αποσύρθηκε από την κούρσα ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος. Η Βρετανία έχει τώρα τον τρίτο της πρωθυπουργό σε διάστημα δύο μηνών.
O πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι ανακοίνωσε πως έχει μόνο μία υποψηφιότητα στα χέρια του, αυτήν του Ρίσι Σούνακ.
Ο Σούνακ μιλάει αυτήν την στιγμή κεκλεισμένων των θυρών στους Συντηρητικούς. Δεν βρίσκονται στον χώρο ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας.

Ο Σούνακ αναδείχθηκε νικητής 7 εβδομάδες αφότου είχε χάσει από τη Λιζ Τρας στην προηγούμενη κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Πρόκειται να γίνει ο πρώτος Βρετανός ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αναλάβει καθήκοντα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις. Μόλις 42 ετών, είναι επίσης ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Τελικά, η Πένι Μόρντοντ δεν έλαβε την υποστήριξη αρκετών βουλευτών. Υπάρχουν εικασίες ότι έφτασε πολύ κοντά με περίπου 97 ψήφους. Αν ήταν έτσι, και είχε εξασφαλίσει μόνο τρεις ακόμη, η πορεία της βρετανικής πολιτικής ιστορίας θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική. «Είμαι εντάξει με την απόφασή μου. Θα στηρίξω τον πρωθυπουργό στη θητεία του».
Η στερλίνα εισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της Μόρντοντ ότι αποσύρεται.
Το ερώτημα τώρα για τον κ. Σούνακ είναι τι θα κάνει με του υπουργούς του και ιδίως με τον Τζέρεμι Χαντ. Πιθανότατα όμως θα τον κρατήσει στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο τωρινός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, χαρακτήρισε τα νέα θετικά, τονίζοντας πως ο «είναι μια πολύ θετική είδηση και κίνηση να έχουμε τον Σούνακ πρωθυπουργό».
Δείτε βίντεο :

https://www.youtube.com/watch?v=prY8eljMl6A