Παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, η πάστα αλά Νόρμα (pasta alla Norma) λέγεται ότι χρωστάει το όνομά της στη «Νόρμα», το διάσημο μελόδραμα του Βιντσέντζο Μπελίνι (Vincenzo Bellini), και …νονός της είναι ο Νίνο Μαρτόλιο (Nino Martoglio). Ο θρύλος θέλει τον Σικελό συγγραφέα, ενθουσιασμένο από τη γεύση των ζυμαρικών, να αναφωνεί «Norma!» παρομοιάζοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα.
Συνταγή για Τορτιλιόνι αλά Νόρμα

Υλικά για 4 άτομα: 500 γρ. tortiglioni, bavette ή άλλα κοντά ζυμαρικά (σέλινο, rigatoni, penne rigate, 3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους 1-2 εκ.), 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, 1 γεμάτη χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, 200 γρ. ricotta salata (ξερή ρικότα)*, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, αν οι ντομάτες είναι πολύ ξινές, 1 κ.σ. κάππαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Αλατίζουμε τους κύβους της μελιτζάνας και τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τους στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Τους απομακρύνουμε και τους αφήνουμε να στραγγίσουν. Στο ίδιο ελαιόλαδο τηγανίζουμε την κάππαρη (αν χρησιμοποιήσουμε) για 1-2 λεπτά. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε το σκόρδο σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει, αλλά όχι να τηγανιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να πήξει. Βράζουμε τα bavette σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, τον βασιλικό –κρατάμε λίγο για γαρνίρισμα– και την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε από πάνω το τυρί και γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.

  • Η ricotta salata δημιουργείται από τη φρέσκια ρικότα, που αλατίζεται (salata = αλατισμένη), συμπιέζεται και μένει για να στεγνώσει για τουλάχιστον 90 ημέρες. Μπορεί να αντικατασταθεί με μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο.