Θλίψη προκάλεσε στον χώρος της μόδας η είδηση του θανάτου του σχεδιαστή μόδας Φιλήμονα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη (23/01) σε ηλικία 91 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Λάκης Γαβαλάς και με μία ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον μόδιστρο και έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους της μόδας στις χρυσές δεκαετίες.

“Φιλήμονα, καλό ταξίδι στους ουρανούς“, έγραψε ο γνωστός επιχειρηματίας εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλειά του.

Το 2022 ο Φιλήμονας έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη και μίλησε στην Espresso για τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη, την καριέρα του και τις διάσημες πελάτισσές του, μεταξύ των οποίων η Σοφία Λόρεν, η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μερλ Όμπερον.

“Δεν θεωρούσα τιμή να ντύνω αυτούς τους χώρους εκείνη την εποχή, γιατί εγώ έντυνα την υψηλή κοινωνία. Με δυσκολία έντυνα τις θεατρίνες και τις τραγουδίστριες. Απέφευγα ακόμα και να το συζητάω, γιατί οι πλούσιες κυρίες δεν ήθελαν τα ρούχα με τα οποία έντυνα εκείνες να τα δίνω και για το θέατρο ή για τις πίστες. Τη μόνη που θεωρούσα αγαπημένη μου φίλη και ήθελα να τη ντύνω ήταν η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία, εκτός του ότι τα φορούσε τα ρούχα και δεν τη φορούσαν, ήταν και εκπληκτικός άνθρωπος“, είχε δηλώσει.
Ερωτηθείς για το αν απέκτησε χρήματα αφού μεσουράνησε τις χρυσές εποχές της μόδας, ο Φιλήμονας είχε πει: “Ήμουν σπάταλος. Αγάπησα, αγαπήθηκα, ξόδεψα, γλέντησα, πέρασα πολύ ωραία και τώρα, δόξα τω Θεώ, μπορώ να ζω αξιοπρεπώς χωρίς να επιβαρύνω κανέναν απολύτως. Απλώς μπορώ να ζω όμορφα!“.

Στη συνέντευξη του ο Φιλήμονας εκμυστηρεύτηκε πως “δεν νιώθω μοναξιά γιατί είμαι γεμάτος από τη ζωή μου. Όταν κλείνω το βράδυ τα μάτια μου, έχω για συντροφιά ωραίες αναμνήσεις. Στον ύπνο μου ονειρεύομαι τις ωραίες επιδείξεις μόδας εκείνης της εποχής, όταν μεσουρανούσα. Και μέσα στον ύπνο μου σχεδίασα και τα τελευταία κομμάτια, τα οποία θα παρουσιάσω σε μια έκθεση με την οποία θα κλείσω και την καριέρα μου“.
Ποιος ήταν ο Φιλήμονας

Ο Φιλήμων γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1932.

Ως σχεδιαστής μόδας άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του, με ξεχωριστές δημιουργίες υψηλής ραπτικής, αλλά και καινοτομίες ως προς την παρουσίαση.

Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε την ιδέα να αντικαταστήσει στις επιδείξεις του τα μανεκέν με γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, τα οποία δέχθηκαν την πρόσκλησή του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1959, όταν και επέστρεψε από το Παρίσι, όπου στο ατελιέ του σπουδαίου Γιάννη Ντεσσέ είχε συμμαθητές τον Valentino και τον Guy Laroche.