Υλικά

  • 100 γρ. ντάκο
  • 1 κoυτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί ξηρό
  • 2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. παπαρδέλες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλο μπλέντερ ρίχνουμε τον ντάκο, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι.
Χτυπάμε καλά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να θρυμματιστούν καλά και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μεσαία κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ελαφρώς προσθέτουμε την ντομάτα.

Βήμα 2

Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε την κάππαρη μαζί με την πιπεριά τσίλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄. Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις
οδηγίες στη συσκευασία.

Βήμα 3

Στραγγίζουμε καλά χωρίς να τις κρυώσουμε και τις προσθέτουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και με τα θρύμματα από τον ντάκο και σερβίρουμε αμέσως.