Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική και στην Αλεξανδρούπολη – Είκοσι νεκροί, καμένα σπίτια, δασικές εκτάσεις και τεράστια οικολογική καταστροφή

Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και σήμερα δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω από τον οικισμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου. Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.
Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης


Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και στη Σαμοθράκη, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα.
Έσβησε η φωτιά στη Σαμοθράκη – Παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό το νησί

Με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών η φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Σαμοθράκη τέθηκε υπό έλεγχο. Το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό από χθες, καθώς τα καλώδια που τροφοδοτούν τη Σαμοθράκη με ρεύμα υπέστησαν ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να φτάσουν στο νησί γεννήτριες σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί προς το παρόν το πρόβλημα.
Στη μάχη με τις φλόγες και οι κάτοικοι στην Πάρνηθα

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση του ανεξέλεγκτου μετώπου στην Πάρνηθα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

«Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις, εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Που να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», είπε κάτοικος στο ΜEGA.
Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον Έβρο

Έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί ενώ οι φλόγες περνούν μέσα από τα χωριά

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν από τους καπνούς

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για τις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία των πολιτών και συνέστησε μεταξύ άλλων χρήση μάσκας

Πάνω από 400.000 στρέμματα καμένα τις τελευταίες τρεις ημέρες

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν καεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

-380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο

-30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη

-12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία

-8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο

-5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά
Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα – Ακούγονται εκρήξεις από το δάσος

Εκκενώθηκαν γηροκομεία στην Αγία Παρασκευή

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα. Πιστεύω πως δε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Δεν έχουμε ζημιές σε σπίτια ακόμα και έχουμε εκκενώσει το γηροκομείο στην Αγία Παρασκευή. Έχω στείλει πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας να τους μεταφέρει στην αίθουσα του δημαρχείου.

Από χτες το απόγευμα έχουμε εκκενώσει τον Αϊ Γιάννη τον Ρώσο και εύχομαι να μην έχουμε ζημιές σε σπίτια και ανθρώπινες ζωές», είπε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Πάρνηθας, Νίκος Ξαγοράρης.


Μαίνεται η φωτιά δυτικά της Αλεξανδρούπολης

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι προς τα δυτικά καθώς το μεγάλο μέτωπο κινείται προς Ροδόπη. Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε από ανατολικά της Αλεξανδρούπολης αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει φτάσει μέχρι τη Ροδόπη.

Το βράδυ μπορεί να κόπασαν οι άνεμοι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες σε περιοχές γύρω από την Αλεξανδρούπολη που μπορούν να αναζωπυρωθούν με τον αέρα.

Η Εγνατία έχει κλείσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, κυρίως επισκέπτες να μην μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.