Συγκινεί η ιστορία ενός Βρετανού, ο οποίος οδήγησε μέχρι την Ουκρανία για να φυγαδεύσει τη γυναίκα του, εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Ο ίδιος περιέγραψε στο BBC την περιπέτειά του, λέγοντας ότι ήταν η πιο σουρεαλιστική εμπειρία που είχε ποτέ, ενώ σχολίασε ότι η γυναίκα του «δραπέτευσε από την κόλαση

Η Ουκρανή σύζυγος, η Αναστασία, μαζί με τη γάτα της έφτασαν στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, με το τρένο από το Κίεβο. Λίγο νωρίτερα, είδε το σπίτι του καλύτερού της φίλου να γίνεται συντρίμμια από τις ρωσικές βόμβες.

Από εκεί την παρέλαβε ο άνδρας της, οδηγώντας 31 ώρες (λόγω των πολύωρων καθυστερήσεων στα σύνορα της Ουκρανίας), μέσα σε δύο μέρες και διανύοντας 2.000 χιλιόμετρα. Ο ίδιος έκανε το ταξίδι με βαν, προκειμένου να μην έχει πρόβλημα στο ταξίδι η γάτα. «Ήταν οι χειρότερες μέρες της ζωής μου», αναφέρει ο Steve Lucas.

Μάλιστα, όπως περιγράφει, μπαίνοντας στην Ουκρανία, του προσέφεραν… όπλο για να πολεμήσει, καθώς ο ίδιος νωρίτερα είχε πάρει με οτοστόπ έναν εθελοντή Ουκρανό που ταξίδευε από τα σύνορα για να πολεμήσει.

«Είχε πολλά στο μυαλό μου για να αρχίσω να φοβάμαι. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να φτάσω στο Λβιβ και να παραλάβω τη γυναίκα μου», αναφέρει.

 Η Αναστασία του ανέφερε, όταν έσμιξαν, «ότι δεν μπορώ να κλάψω άλλο, κλαίω ακατάπαυστα επί δύο εβδομάδες

Η περιπέτεια όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και για τους Ουκρανούς πρόσφυγες είναι αργές προς το παρόν και οι αρχές τους σταμάτησαν για πολλές ώρες στο Καλέ, της Γαλλίας, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Τελικά χορηγήθηκε άσυλο στη γυναίκα.

 «Όταν διαπίστωσε η γυναίκα μου ότι υπάρχει πρόβλημα με την είσοδό μας στη χώρα, κατέρρευσε. Αυτή τη στιγμή, ντρέπομαι που είμαι Βρετανός», είπε στο BBC ο Steve Lukas.