Έπειτα από μια σύντομη εκεχειρία που κράτησε μία εβδομάδα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι ακριβώς η ίδια με αυτή πριν από 10 ημέρες.

Μαζικοί βομβαρδισμοί από την πλευρά του Ισραήλ, με τη Χαμάς να δηλώνει ότι τα θύματα ανέρχονται σε εκατοντάδες, ενώ οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους πέφτουν στο κενό.

Το Σάββατο μάλιστα η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ανέφεραν ότι βομβάρδισαν το Τελ Αβίβ με μπαράζ πυραύλων. Ήταν η πρώτη πυραυλική επίθεση στην πόλη από τις 20 Νοεμβρίου και έγινε σε απάντηση για τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Και όλα αυτά όσο το ζήτημα των ομήρων παραμένει και αυτό ανοιχτό, τις συνομιλίες στον αέρα και το Ισραήλ να δηλώνει ότι θα πρέπει να επιλυθεί πλήρως ενώ η Χαμάς βάζει όρους.

Διακοπή των διαπραγματεύσεων

Η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η απόφαση του Ισραήλ να αποσύρει τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ, όπου βρίσκονταν για να συζητήσουν με εκπροσώπους της Χαμάς την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόσυρση των διαπραγματευτών έγινε από τη Μοσάντ με εντολή του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή πλευρά επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στη Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι δεν έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος της συμφωνίας. Αυτό περιλάμβανε «την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που διαβιβάστηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα συνεχίσει στο Κατάρ μετά τη συμμετοχή του στη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντουμπάι «για να προσπαθήσει να δεσμευτεί για μια νέα εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Την ίδια ώρα προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η «ολική καταστροφή της Χαμάς» θα οδηγήσει σε «δέκα χρόνια» πολέμου.

Νετανιάχου: Συνεχίζουμε τον πόλεμο

Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου «όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν», συγκεκριμένα η καταστροφή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία εκεχειρίας προέβλεπε ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα επισκεπτόταν όλους τους ομήρους, αλλά η Χαμάς αρνείται να το επιτρέψει.

Στον αέρα το ζήτημα των ομήρων

Ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι, σε δηλώσεις του στο δίκτυο Al Jazeera τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, οι εναπομείναντες όμηροι είναι Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες που υπηρετούσαν στον ισραηλινό στρατό.

Συνεχίζοντας, ο Αλ-Αρούρι διευκρίνισε ότι, για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αργά την Παρασκευή τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάχες στο νότιο τμήμα της Γάζας

Επί του πεδίου ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά τη λήξη της εκεχειρίας. «Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε «εκτεταμένες χερσαίες μάχες» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα γύρω από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν κάποια από τα ηγετικά μέλη της Χαμάς. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Χαν Γιούνις, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Ράφα, στα νότια, καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη. Επιθέσεις των IDF αναφέρθηκαν και στη Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για σχεδόν 200 νεκρούς από τα χθεσινά ισραηλινά χτυπήματα.

Παράλληλα, τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα εισήλθαν το πρωί του Σαββάτου μέσω της αιγυπτιακής πλευράς από το πέρασμα της Ράφα καθ’ οδόν προς το πέρασμα Αούτζα για επιθεώρηση προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Λωρίδα της Γάζας. Επρόκειτο για δύο βυτιοφόρα και 50