Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία, λέει το γνωμικό, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως εάν πιο πλούσιοι θα ήταν και πιο ευτυχισμένοι. Αλλά πόσο πλούσιος χρειάζεται κάποιος να είναι; Μάλιστα το τίμημα της ευτυχίας απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα τα αμερικανικά και διεθνή μέσα, που παρουσιάζουν σχετικές έρευνες οι οποίες και έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το Axios.com στα θέματα της εβδομάδας, που ξεχωρίζει για τους αναγνώστες/συνδρομητές του, προτείνει το «Πόσο στοιχίζει η ευτυχία», το οποίο αναφέρεται σε έρευνα που είχε παρουσιάσει στις 20 Νοεμβρίου και η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί είπαν ότι για να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι, θα χρειάζονταν περίπου 50% αύξηση στον μισθό τους.

Οι ερωτηθέντες, που είχαν μέσο μισθό 65.000 δολάρια ετησίως (περίπου 59.000 ευρώ), είπαν ότι ένας μέσος όρος 95.000 δολαρίων (περίπου 87.000 ευρώ) θα τους έκανε χαρούμενους και λιγότερο αγχωμένους. Τα άτομα με με μέσο εισόδημα 250.000 δολάρια, έδωσαν αντιστοίχως μέση απάντηση τα 350.000 δολάρια.

Στα 1,2 εκατ. δολάρια ο πήχυς

Την ίδια ώρα ένα από τα διαβασμένα θέματα στο CNBC τις τελευταίες ημέρες, φέρει τον τίτλο «Αγοράζει το χρήμα την ευτυχία; Το 60% των Αμερικανών απαντούν “ναι”». Πρόκειται για το συμπέρασμα της έρευνας Financial Happiness, που διενήργησε η Empower.

Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν το 60% των Αμερικανών είπε ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία και η επίτευξη μιας συγκεκριμένης καθαρής αξίας είναι το κλειδί για την ικανοποίηση.

Οι Αμερικανοί λοιπόν πιστεύουν ότι πρέπει να κερδίζουν 284.167 $ ετησίως και συνολικά να έχουν περιουσία 1,2 εκατ. δολαρίων για να είναι ευτυχισμένοι. Τα 1,2 εκατ. δολάρια είναι το μέσο τίμημα που βάζουν στην ευτυχία. Το ποσό ανεβαίνει όσο η ηλικία… κατεβαίνει


Ή ακόμη ψηλότερα αν είσαι νέος ή πλούσιος

Οι millennials για παράδειγμα πιστεύουν ότι πρέπει να βγάζουν τουλάχιστον 500.000 δολάρια ετησίως για να κατακτήσουν την ευτυχία, ενώ ανάλογες είναι οι πεποιθήσεις της Gen Z. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι στις δύο αυτές γενιές τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι το χρήμα αγοράζει την ευτυχία είναι υψηλότερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Οι μεγαλύτεροι ηλικίας συμμετέχοντες υιοθετούν την άποψη αυτή σε μικρότερο βαθμό.

Υπάρχουν και άλλες έρευνες, πέραν της Empower, που προσδιορίζουν ακόμη υψηλότερα το τίμημα για την ευτυχία. Αν υπάρχει μία κοινή διαπίστωση είναι πως όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος, τόσο περισσότερα χρήματα πιστεύει ότι χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος.

Για παράδειγμα σε έρευνα της Edelman Financial Engines, στην οποία συμμετείχαν μόνο άτομα υψηλού εισοδήματος, πάνω από το 50% δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια για να είναι ευτυχισμένοι, ενώ το 1/3 προσδιόρισε την τιμή της ευτυχίας σε πάνω από 5 εκατ. δολάρια.