Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα αναζητεί τρόπους χρησιμοποίησης των τοπικών υλικών της Σελήνης για διαφόρων ειδών χρήσεις ώστε να διευκολυνθεί η μόνιμη διαμονή του ανθρώπου εκεί.

Το παγωμένο νερό που έχει εντοπιστεί στο υπέδαφος της Σελήνης μπορεί να αξιοποιηθεί για κατανάλωση, για παραγωγή οξυγόνου για να αναπνέουν οι άνθρωποι στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στο φεγγάρι αλλά και παραγωγή υδρογόνου για χρήση ως καύσιμο σε πυραύλους μεταφοράς διαστημικών φορτίων. Έχουν πραγματοποιηθεί επίσης πετυχημένα πειράματα χρήσης του εδάφους της Σελήνης ως δομικό υλικό σε οικήματα που θα δημιουργηθούν κυρίως με χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Με δημοσίευση της ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Texas A&M στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έκανε για χρήση του σεληνιακού εδάφους σε καλλιέργειες φυτών. Οι ερευνητές δημιούργησαν χώμα που προσομοιάζει αυτό που υπάρχει στο έδαφος της Σελήνης και στη συνέχεια καλλιέργησαν με επιτυχία το φυτό της ρεβιθιάς το οποίο επιλέχθηκε επειδή είναι ένα φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό προτέρημα που επιβεβαιώθηκε στα πειράματα.

«Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και άζωτο από άλλες καλλιέργειες τροφίμων. Χρησιμοποιήσαμε μια ποικιλία ρεβιθιού desi για να αντιμετωπίσουμε τους περιορισμούς που θα υπάρχουν σε μια εγκατάσταση στη Σελήνη» αναφέρει η Τζέσικα Άτκιν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Μένει να διαπιστωθεί η γεύση που έχουν τα… σεληνιακά ρεβίθια αλλά και το κόστος παραγωγής τους ώστε να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να σκεφτούν κάποιοι να τα δημιουργήσουν και να τα εμπορευθούν εδώ στη Γη.

Naftemporiki.gr