Οι ειδικοί ζητούν το junk food να αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις με τον ίδιο τρόπο όπως και τα τσιγάρα, καθώς έρευνες διαπίστωσαν πως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με περισσότερες από 30 βλαβερές και θανατηφόρες συνέπειες για την υγεία.

Συγκεκριμένα, 14 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έδειξαν ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και κατάθλιψη και άγχος. Συνολικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο για συνολικά 32 ασθένειες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,  τα άτομα με υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είχαν κατά ένα πέμπτο περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ, κάλεσαν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να επιβάλουν επειγόντως κανόνες για τη διαφήμιση των junk food, παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν για τα προϊόντα καπνού.

Ποια είναι τα επικίνδυνα προϊόντα

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα πατατάκια, τα ανθρακούχα ποτά, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα έτοιμα φαγητά όπως τα μπιφτέκια και η πίτσα, υποβάλλονται σε πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν τεχνητά χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα. Τα προϊόντα αυτά τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε σημαντικές βιταμίνες και φυτικές ίνες

Πατατάκια

Αυτά τα πρόχειρα τρόφιμα μπορεί να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης σε ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ενώ η κατανάλωσή τους έχει επίσης αυξηθεί ραγδαία και σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Αν και τα τρόφιμα αυτά είναι από τα χειρότερα από άποψη υγείας, είναι συχνά φθηνότερα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα και πολύ πιο γρήγορα και εύκολα στην προετοιμασία τους.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία, αλλά καμία δεν έχει ακόμη παράσχει μια ευρεία αξιολόγηση των στοιχείων. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Deakin στη νότια Αυστραλία προσπάθησαν να το αλλάξουν αυτό, πραγματοποιώντας μια ολοκληρωμένη μελέτη.

Junk Food

Ποια προβλήματα υγείας προκαλούν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Σύμφωνα επίσης με τα αποτελέσματα αυτής, η υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, 48 έως 53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Εν τω μεταξύ, τα άκρως ενδεικτικά στοιχεία των ερευνητικών ομάδων έδειξαν επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, 40 έως 66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα ύπνου και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.