Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις τις τελευταίες 48 ώρες, οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια εθνική κατάπαυση του πυρός που αρχίζει τα μεσάνυχτα της 24ης Απριλίου και θα διαρκέσει 72 ώρες», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και δύο ώρες πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Είναι τουλάχιστον η τρίτη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώνεται από τότε που βυθίστηκε στο χάος η χώρα αυτόν τον μήνα, αλλά καμία δεν τηρήθηκε. Οι συγκρούσεις μαίνονται στη χώρα για πάνω από δέκα μέρες, έχοντας σκοτώσει τουλάχιστον 427 ανθρώπους και τραυματίσει πάνω από 3.700, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ώρες πριν από την ανακοίνωση του Μπλίνκεν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε προειδοποιήσει ότι οι μάχες θα μπορούσαν «να τυλίξουν ολόκληρη την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν». «Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανασύρουμε το Σουδάν από την άκρη της αβύσσου», είπε ο Γκουτέρες.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου σημειώνονται μάχες, κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για να προστατευθούν, με περιορισμένα αποθέματα σε τροφή και νερό. Εφόσον τηρηθεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρρός, θα επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι ξένες κυβερνήσεις ελπίζουν επίσης ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των υπηκόων τους από τη χώρα.