Το συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι με την Ίντερ Μαϊάμι είναι το πιο πρόσφατο σε μια καριέρα υπερπαραγωγικών ημερών πληρωμής, εντός κι εκτός γηπέδου.

Μέχρι το τέλος του 2025 τα κέρδη της καριέρας του θα φτάσουν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των μπόνους και των συνεργασιών, με τον απολογισμό να συγκαταλέγεται στους πέντε υψηλότερους στην ιστορία του αθλητισμού.

Η συμφωνία τού Μέσι στο Μαϊάμι κυμαίνεται μεταξύ 50 και 60 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως (μισθός, μπόνους υπογραφής, ίδια κεφάλαια στην ομάδα), στο ίδιο επίπεδο με το μισθό των κορυφαίων στο NBA και το NFL.

Η τρέχουσα συμφωνία τού δύο φορές MVP του NBA, Νίκολα Γιόκιτς, αξίζει 55 εκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ ο MVP του NFL 2019, Λαμάρ Τζάκσον, είναι στα 52 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η δομή στην περίπτωση του «ψύλλου» είναι μοναδική με τη συνιστώσα του κεφαλαίου της ομάδας, έναν μοχλό αποζημίωσης που δεν είναι διαθέσιμος σε παίκτες σε άλλα πρωταθλήματα.

Ο Μέσι αναμένεται να ασκήσει το μερίδιο ιδιοκτησίας του στο σύλλογο αφού τελειώσει με την Ίντερ Μαϊάμι, ενώ υπάρχει επιλογή για να παραμείνει ο σούπερ σταρ το 2026 στο MLS, όταν ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο παίκτης κέρδιζε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο όσο ήταν στην Μπαρτσελόνα. Ο μισθός του προ φόρων στην Παρί Σεν Ζερμέν, τις δύο τελευταίες σεζόν, ήταν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους.

Ο «ψύλλος» σίγουρα άφησε χρήματα στο τραπέζι για να έρθει στο MLS, καθώς θα μπορούσε να είχε κερδίσει 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να παίξει στη Σαουδαραβική Επαγγελματική Λίγκα.

Ο Μέσι εισέπραττε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις συνεργασίες του, πριν από την άφιξή του στις ΗΠΑ. Στο ίδιο ποσό θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον χρήματα μέσω ατομικών συμφωνιών κατανομής εσόδων με τους συνεργάτες του πρωταθλήματος (Apple) και ένδυσης (Adidas).

Ο Μέσι έχει ήδη ισόβια συνεργασία με την Adidas και τον περασμένο μήνα η Apple ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για μια σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων μερών για τον παγκόσμιο πρωταθλητή.

Εάν ο Μέσι μπορεί να ανεβάσει το παγκόσμιο προφίλ των συνεργατών τού MLS, θα ωφελήσει άμεσα και το δικό του τραπεζικό λογαριασμό, χάρη στις συμφωνίες κατανομής εσόδων και το στοιχείο μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας στο συμβόλαιό του.

Η Sportico αποτίμησε την Ίντερ Μαϊάμι στα 585 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας σύλλογος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων όταν ανοίξει το νέο της στάδιο, το Miami Freedom Park, το 2025.

Ο Αργεντινός έχει περισσότερες από δώδεκα συνεχείς υποστηρικτικές επωνυμίες, με εκείνη με την Adidas να είναι η πιο προσοδοφόρα. Άλλοι συνεργάτες του είναι οι Budweiser, Mastercard, Pepsi, το υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και η Socios.

Τα brand επωφελούνται από τους 480 εκατομμύρια οπαδούς του Μέσι στο Instagram, ενώ ο λογαριασμός Instagram της Ίντερ Μαϊάμι αυξήθηκε 800%: πλέον, οι ακόλουθοι του συλλόγου είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός στα αθλήματα των ΗΠΑ, πίσω από μια τετράδα ομάδων του ΝΒΑ.
naftemporiki.gr