Οι μελιτζάνες συγκαταλέγονται στα πιο αγαπημένα λαχανικά (αν και στην πραγματικότητα είναι φρούτο) του καλοκαιριού. Αν τύχει όμως και η μελιτζάνα είναι πικρή, υπονομεύει το γευστικό αποτέλεσμα των δημιουργιών μας και απογοητεύει τους συνδαιτυμόνες από την πρώτη μπουκιά. Αυτό συμβαίνει συχνότερα με τις φλάσκες μελιτζάνες, δηλαδή τις στρογγυλές μοβ, και όχι τόσο με τις τσακώνικες, δηλαδή εκείνες με το ανοιχτό μοβ χρώμα και τις
Ένα ξεπίκρισμα πάντως καλού-κακού πριν προχωρήσουμε στο μαγείρεμα της μελιτζάνας, θα μας γλιτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. Και δεν είναι κάτι δύσκολο, όπως θα διαπιστώσετε.
Η διαδικασία του ξεπικρίσματος της μελιτζάνας

Για να ξεπικρίσουμε, λοιπόν, τις μελιτζάνες: 1. Πρώτα τις κόβουμε σύμφωνα με τη συνταγή μας (σε φέτες, σε ροδέλες ή απλώς τις χαράζουμε καλά). 2. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι (προτείνεται χοντρό, αλλά και το κλασικό του μαγειρέματος κάνει μια χαρά δουλειά) και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά με 1 ώρα, έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. 3. Στη συνέχεια ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με νερό, τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για λίγο να στραγγίξουν και τέλος τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.