Συνταγή για αρνάκι στο φούρνο
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» και ο Σάββας Καρίπογλου προτείνουν μια πολύ εύκολη συνταγή, ακόμα και για αρχάριους στη μαγειρική. Με απλά υλικά και λίγα βήματα δημιουργείτε έναν νόστιμο πρωταγωνιστή για το οικογενειακό, γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι.
- 1½ κιλό αρνί (μπούτι)
- 1 κιλό πατάτες baby
- ½ κούπα ελαιόλαδο (περίπου 150 ml)
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα μυρωδικά.
- Πλένουμε τις πατάτες και τις μαρινάρουμε με αλατοπίπερο και 1 κουταλιά της σούπας από το μίγμα των μυρωδικών.
- Στρώνουμε στο ταψί πρώτα αλουμινόχαρτο και μετά λαδόκολλα. Στρώνουμε τις πατάτες.
- Χαράσσουμε το μπούτι από τη μέσα μεριά κατά μήκος του κόκαλου. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα με τα μυρωδικά.
- Το τοποθετούμε πάνω στις πατάτες, προσθέτουμε 1 κούπα νερό και τυλίγουμε.
- Ψήνουμε στους 170°C για 2,5 ώρες σκεπασμένο και επιπλέον μισή ώρα ανοιχτό, ώστε να πάρει χρώμα.
- Μπορείτε να προσθέσετε και ρίγανη ή να αλείψετε το κρέας με μουστάρδα ή πελτέ ντομάτας.
- Μία σάλτσα που μπορεί να συνοδεύσει το ψητό –ή να το περιχύστε με αυτή– είναι η εξής: Ένα μπουκαλάκι αριάνι, χυμό από ένα λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και φρέσκο θυμάρι.