Υλικά για 2-4 μερίδες

350 γρ. γαρίδες καθαρισμένες, βρασμένες ή ψητές
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα με το πράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το σοτάρισμα, π.χ. σπορέλαιο
2 κ.σ. σησαμέλαιο (toasted)
3 κούπες βρασμένο ρύζι μπασμάτι
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
1 κ.σ. μαύρο σουσάμι (ή απλό σουσάμι καβουρδισμένο)
τα φύλλα από 5-6 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε τις έτοιμες γαρίδες σε μικρότερα κομμάτια (αν είναι πολύ μικρές τις αφήνουμε και ολόκληρες).
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο) και αφού ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ και το σκόρδο, ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε με σπάτουλα να ζεσταθεί καλά (ειδικά αν το είχαμε στο ψυγείο), προσθέτουμε τη σόγια και στη συνέχεια τις γαρίδες και το σουσάμι.
Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο και αν θέλουμε τον κόλιανδρο.
Ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε.