Το παστιτσάδο είναι ένα κοκκινιστό με κόκορα και χοντρό μακαρόνι και έχει γεύση από το εμβληματικό μπαχαρικό της Κέρκυρας, το σπετσιερικό (σπετσιέρης = φαρμακοποιός). Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών με βασικά υλικά την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και την πάπρικα. Παλιότερα, όπως συνέβαινε με όλα τα μπαχαρικά, το συγκεκριμένο μείγμα ήταν υπόθεση των φαρμακοποιών, με το τελευταίο φαρμακείο που το παρασκεύαζε, αυτό της Καρμέλας (η οποία λέγεται ότι το έφτιαχνε με 15 διαφορετικά μπαχαρικά) να κλείνει το 2017. Στο νησί θα βρείτε πολλές παραλλαγές του βασικού μείγματος αλλά όποιο κι αν επιλέξετε είναι σίγουρο ότι θα μυρίσει Κέρκυρα. Αναζητήστε το σε καταστήματα μπαχαρικών.

Υλικά για 3-4 άτομα

12 γαρίδες Νο 2
40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κουτ. γλυκού σπετσιερικό (σε μπαχαροπωλεία)
250 γρ. ζυμαρικά μπουκατίνι
1 γεμάτη κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι να κοχλάσει για να βράσουμε τα μπουκατίνι. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις γαρίδες κρατάμε τα κεφάλια και κόβουμε την ψίχα στα 3.

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα (ή γουόκ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια από τις γαρίδες και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να ξανθύνει.

Ρίχνουμε το σπετσιέρικο και τον πελτέ, και τον καίμε ελαφρώς ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κρασί, και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και το μπούκοβο. Περιμένουμε να χάσει κι αυτή λίγο τα υγρά της και ρίχνουμε 300 ml νερό. Δίνουμε μια βράση για 4-5 λεπτά με κλειστό το καπάκι και κλείνουμε το μάτι. Βράζουμε τα μπουκατίνι για 8 λεπτά, δηλαδή αλ ντέντε.

Αφαιρούμε τα κεφάλια από τη σάλτσα, πιέζοντάς τα να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο νερό από το νερό που έβρασαν.
Γυρίζουμε τη σάλτσα και τα ζυμαρικά στη μεγάλη κατσαρόλα κρατώντας 4 κουτ. σούπας σάλτσας στο κατσαρολάκι. Βράζουμε μέχρι να χυλώσει η σάλτσα, χρησιμοποιώντας λίγο νερό από το βράσιμο αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στη σάλτσα που κρατήσαμε στο κατσαρολάκι, και προσθέτουμε την ψίχα της γαρίδας. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει η γαρίδα. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιατέλα και από πάνω τις γαρίδες. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μαϊντανό.