Υλικά

3 συν 1 αχλάδια
100 γρ κουβερτούρα
200 γρ αλεύρι ΓΟΧ
2 κ.τ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
 2 κ.τ.σ. γιαούρτι
150 γρ ζάχαρη συν 1 κ.τ.σ. για πασπάλισμα
ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
1 κ.τ.γλ. κονιάκ (προαιρετικά)

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και αν θέλουμε το γλυκό μας σκούρο προσθέτουμε στο σημείο αυτό και το κακάο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε ένα αχλάδι σε κυβάκια και τα άλλα τρία πρώτα στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα, το κονιάκ και το γιαούρτι ανακατεύοντας με μια μαρίζ να ενωθούν. Ρίχνουμε στο αλεύρι τα κυβάκια του αχλαδιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειάζεται (αν ο χυλός είναι σφιχτός) προσθέτουμε λίγο γιαούρτι ακόμη. Στο τέλος ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με τη μαρίζ.

Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε φόρμα που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος. Η φόρμα μπορεί να είναι μακρόστενη ή στρογγυλή διαμέτρου 24 εκ.Τοποθετούμε στην επιφάνεια τις λεπτές φέτες των αχλαδιών και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Ψήνουμε το γλυκό για περίπου μία ώρα. Το κέικ είναι έτοιμο όταν η λάμα του μαχαιριού βγει καθαρή αν τη βυθίσουμε σε κάποιο σημείο του. Το βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστό ακόμη με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά του με μαρμελάδα βερίκοκο διαλυμένη σε λίγο νερό, για να γυαλίσει.

Σημειώσεις

Αν το θέλετε εντελώς σοκολατένιο, μπορείτε να προσθέσετε στο αλεύρι μια φουσκωτή κουταλιά κακάο. Εμείς δεν είχαμε κακάο, ούτε κουβερτούρα, οπότε έγινε βανιλάτο με κομματάκια σοκολάτας γάλακτος περιπτέρου και ήταν τέλειο.
Αν βαριέστε να χτυπήσετε χωριστά τα αβγά, μπορείτε να τα χτυπήσετε κρόκους και ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά. Στην περίπτωση αυτή θα προσθέσετε άλλο ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι.
Κι αν τύχει να έχετε μαρμελάδα αχλάδι, εντάξει θα απογειώσετε τη γεύση του 
Προσοχή υπενθυμίζω: δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο αν δεν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα – τρία τέταρτα.