Υλικά (για 3 πιάτα)

1 κούπα κόκκινα φασόλια βρασμένα
1 ½ φλιτζανάκι ρύζι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
3 κ.τ.σ. χυμό ντομάτας ή 1 κ.τ.σ μπελτέ
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.τ.γλ. κουρκουμά
1 κ.τ.γλ. γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα κάρι (στη μύτη του μαχαιριού)

Παρασκευή

Ξεπλένω πολλές φορές το ρύζι και το αφήνω μέχρι να το χρειαστώ σε ένα μπολ με νερό.

Ψιλοκόβω το πράσο και τα κρεμμύδια και τα βάζω στη φωτιά σε μια χαμηλή κατσαρόλα με λίγο νερό να γιαχνιστούν. Όταν εξατμιστεί το νερό ρίχνω το λάδι, προσθέτω τα καρότα κομμένα σε κυβάκια και το ρύζι αφού το σουρώσω. Προσθέτω τα μπαχαρικά, ανακατεύω μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα να σοταριστούν, ρίχνω τον χυμό ντομάτας και ένα φλιτζανάκι νερό ακόμα (προσθέτω αργότερα ακόμη λίγο αν χρειάζεται) και αφήνω να βράσουν 10 λεπτά. Προσθέτω τα φασόλια, ανακατεύω και δοκιμάζω στο αλάτι.

Σερβίρω το φαγητό με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σημειώσεις

Χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά ρύζι μπασμάτι, αλλά μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο ρύζι θέλετε. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ωραία χυλωμένο αυτό το πιλάφι και με Καρολίνα ή αρμπόριο για ριζότο.
Εκτός από κόκκινα φασόλια, γίνεται και με όποιο άλλο είδος έχετε. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα έτοιμα βρασμένα κόκκινα φασόλια (σε σακουλάκι) αλλά μια καλή ιδέα είναι να βράσεις φασόλια και να τα έχεις στην κατάψυξη μοιρασμένα σε μερίδες. Το κάνουν φίλες μου με όλα τα όσπρια. Ετοιμάζουν μετά μια σάλτσα, τα προσθέτουν αφήνουν να πάρουν 2-3 βράσεις και έτοιμο πολύ πιο γρήγορα το φαγητό.