Υλικά για 2 άτομα

300γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το πέστο

500γρ. παντζάρι βρασμένο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κλωναράκια θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
2 κ.σ. κουκουνάρι χοντροκομμένο
60γρ. πικάντικη γραβιέρα τριμμένη
χυμό από 1 λεμόνι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη, καστανή
αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα

φλοίδες γραβιέρας
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Για το σπαγγέτι: Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνετε, κρατάτε λίγο ζουμί, περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη.

Για το πέστο: Βάζετε στο μπλέντερ το παντζάρι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και πολτοποιείτε, μέχρι να λιώσουν. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ, προσθέτετε το κουκουνάρι τη γραβιέρα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε πολύ καλά.

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτετε το πέστο και το ανακατεύετε, ρίχνετε λίγο ζουμί από το σπαγγέτι, για να αραιώσει, προσθέτετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε πολύ καλά.

Σερβίρετε, με φλοίδες γραβιέρας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.