Υλικά για 1 μεγάλο στεφάνι ή 2 μέτρια
70 γρ. μαγιά νωπή
200 ml νερό χλιαρό
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
300 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο (80 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου & 80 γρ. λιωμένο, όχι καυτό)
150 γρ. αβγά (3 μεγάλα αυγά)
40 ml γάλα φρέσκο
1 κ.γ. μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί
½ κ.γ. σποράκια από κακουλέ λευκό, καλά κοπανισμένα στο γουδί
2 βανίλιες
2 κρόκους αβγών, χτυπημένους, για το άλειμμα
3 βαμένα κόκκινα αβγά

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 200 γρ. από το αλεύρι και 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για να δημιουργηθεί ένας χυλός, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20΄ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι, το κακουλέ και τις βανίλιες για 2΄-3΄με το φτερό. Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Ρίχνουμε το προζύμι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να το απορροφήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη μπασίνα, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε για 1-1½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του με αντικολλητικό χαρτί. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 3 κομμάτια ίδιου βάρους. Πλάθουμε σε 3 μπαστούνια ίδιου πάχους. Πιέζουμε το καθένα ελαφρώς προς τα κάτω για να ανοίξει σε πλατιά μακρόστενη λωρίδα. Πλέκουμε τα τρία ρολά σε μία πλεξούδα, ενώνουμε τις άκρες σε στεφάνι και μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα. Το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 40΄ σε ζεστό μέρος. Το αλείφουμε με κρόκο αυγού και το ψήνουμε στον φούρνο για 45΄ μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Το αφήνουμε σε σχάρα εκτός φούρνου να κρυώσει πριν το
κόψουμε.