Η βασίλισσα Ελισάβετ B´της Αγγλίας θα γιορτάσει τα 96α γενέθλιά της την Πέμπτη στο Σάντριγχαμ.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας ταξίδεψε με ελικόπτερο στο κτήμα της στο Νόρφολκ, όπου θα συνοδεύεται από την οικογένεια και τους φίλους της.

Αναμένεται να μείνει σε ένα εξοχικό σπίτι στο κτήμα που άρεσε ιδιαίτερα στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Μια φωτογραφία κυκλοφόρησε για τον εορτασμό των γενεθλίων, που δείχνει τη βασίλισσα με δύο πόνυ και αντικατοπτρίζει το δια βίου ενδιαφέρον της για τα άλογα

Ο πρίγκιπας Χάρι υπονόησε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στις ΗΠΑ ότι η βασίλισσα μπορεί να υποβαθμίζει αυτό το ορόσημο, λέγοντας ότι «μετά από μια ορισμένη ηλικία βαριέσαι τα γενέθλια».

Η Ελισάβετ περνά χρόνο στο Wood Farm, ένα εξοχικό σπίτι που περιγράφεται ως «μικρό και οικείο» από την πρώην οικονόμο Τερέζα Τόμσον , και ένα μέρος με ισχυρούς δεσμούς με τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2021.

Η βασίλισσα γεννήθηκε το 1926, όχι σε βασιλική κατοικία, αλλά σε ένα αρχοντικό του Λονδίνου στην οδό Bruton, όπου έζησε για πρώτη φορά με τον πατέρα και τη μητέρα της, οι οποίοι έγιναν Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ευχές γενεθλίων έχουν σταλεί από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ενώ θα πραγματοποιηθούν και χαιρετισμοί με όπλα.

Η βασίλισσα αντιμετώπισε κινητικά προβλήματα τους τελευταίους μήνες και χρειάστηκε να χάσει μια σειρά από εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιαστικών λειτουργιών το Πάσχα. Άλλωστε νωρίτερα τον χειμώνα είχε νοσήσει και απο κορωνοϊό.

Η μόνη δημόσια εμφάνισή της φέτος, έξω από τις δικές της κατοικίες ή σε βίντεο, ήταν στην τελετή των Ευχαριστιών για τον Πρίγκιπα Φίλιππο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Τα 96α γενέθλια της Βασίλισσας σηματοδοτούν μια ηλικία άνευ προηγουμένου για Βρετανίδα μονάρχη, σε μια χρονιά κατά την οποία έγινε η πρώτη μονάρχης που γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή 70 έτη στον θρόνο.

Οι επόμενοι μακροβιότεροι μονάρχες ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια και ο Γεώργιος Γ’, που έζησαν μέχρι την ηλικία των 81 ετών, και ήταν οι μόνοι άλλοι μονάρχες που έζησαν μέχρι τα 80 τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Βασίλισσα είναι ένα από τα περίπου 124.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 95 έως 99 στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία σχεδόν τα τρία τέταρτα είναι γυναίκες.