ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό πατάτες
300 ml κρέμα γάλακτος
300 ml γάλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο (+ για το σκεύος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια-μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε το βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.