Υλικά

    90 γρ βούτυρο λιωμένο (αλλά όχι να έχει κάψει)

    2 αυγά

    200 ml κρέμα γάλακτος

    250 ml γάλα φρέσκο

    1 κ.τ.γλ εκχύλισμα βανίλιας

    280 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

    60 γρ καστανή ζάχαρη

    1 ½ κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ

    ½ κ.τ.γλ σόδα

    ½ κ.τ.γλ αλάτι

    Φρέσκα σύκα

    Μέλι για το σερβίρισμα

    Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του τηγανιού που θα τις ψήσουμε

Μέθοδος

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι).

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά (γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά, λιωμένο βούτυρο και εκχύλισμα βανίλιας). Τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε έντονα με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός.

Για τις τηγανίτες θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

Λαδώνουμε καλά το τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει. Παίρνουμε μια μεσαία κουτάλα από αυτές που σερβίρουμε τη σούπα και ρίχνουμε στο τηγάνι δύο – τρεις τέτοιες μεγάλες κουταλιές ανάλογα  με το πόσες χωράει και προσέχοντας να μην κολλήσει η μία με την άλλη. Ψήνουμε τις τηγανίτες σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Όταν δούμε ότι στην επιφάνειά τους αρχίζουν και κάνουν μικρές τρυπίτσες σαν φούσκες που σκάνε, τότε  είναι ψημένες από τη μια μεριά και με μια ξύλινη κουτάλα γυρίζουμε τις τηγανίτες και από την άλλη πλευρά να ροδίσουν.

Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλο τον χυλό που έχουμε προσέχοντας κάθε φορά πριν βάλουμε χυλό στο τηγάνι να το έχουμε λαδώσει καλά.

Σερβίρουμε ζεστές τις τηγανίτες σε μια πιατέλα με άφθονα σύκα, περιχυμένες με μέλι.