Υλικά

420 γρ βρασμένα ρεβίθια (περίπου 200-220 γρ. ωμά)
2 μικρά προς μέτρια παντζάρια (μόνο τον βολβό)
3 σκελίδες σκόρδο
¼ φλυτζανιού ταχίνι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι αλάτι
¼ – ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
¼ – 1/3 φλυτζανιού από τον ζωμό των ρεβιθιών
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα παντζάρια και τις σκελίδες σκόρδου πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (πλέον υπάρχει και αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί για πιο υγιεινό μαγείρεμα), τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 1 ώρα – 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Θέλουμε τα παντζάρια να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και φορώντας γάντια μιας χρήσης, τα ξεφλουδίζουμε.

Προαιρετικά, βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεφλουδιστούν. Βουτάμε το σουρωτήρι σε νερό ώστε οι φλούδες να βγουν στην επιφάνεια και τις πετάμε.

Βάζουμε τα ρεβίθια, τα παντζάρια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε. Εάν δεν συμπαθείτε τα πικάντικα, προσθέστε το πιπέρι καγιέν σταδιακά ώστε να πετύχετε την γεύση που θέλετε. Το ίδιο ισχύει για το αλάτι.

Όσο δουλεύει το μούλτι προσθέστε και λίγο-λίγο τον ζωμό των ρεβιθιών ώστε το χούμους να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.

Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπωλ, ραντίστε το με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο μαϊντανό.