Συνταγή : Παραδοσιακές Ταχινόπιτες
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. αλεύρι κίτρινο
- 300 ml νερό (χλιαρό)
- 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
- 300 γρ. ταχίνι
- 150 γρ. μέλι
- 50 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
- 5 γρ. κανέλα
- 13 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 5 γρ. αλάτι
- Κοσκινίζουμε τα αλεύρια, τα βάζουμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι.
- Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, την κρυσταλλική ζάχαρη, λίγο από το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε στο αλεύρι τη μαγιά και λίγο από το νερό.
- Ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας σιγά σιγά όλο το νερό, μέχρι να έχουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό έτσι ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι και μαλακή. - Αλλοίφουμε μία λεκάνη με λίγο λάδι και αφήνουμε την ζύμη μέσα να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, σε ένα μεσαίο μπολ βάζουμε το ταχίνι, το μέλι, την κανέλα και την μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, ώστε να πήξει το μείγμα.
- Όταν έχει περάσει η επιθυμητή ώρα, χωρίζουμε την ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια. Για καθένα από αυτά ακολουθούμε τα εξής βήματα :
-Ανοίγουμε την ζύμη σε έναν κύκλο με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά.
-Βάζουμε στο κέντρο δύο μεγάλες κουταλιές από το μείγμα ταχινιού και φτιάχνουμε ένα πουγκί, ενώνοντας τις άκρες της ζύμης.
-Την ανοίγουμε για ακόμα μια φορά σε κύκλο, σαν να μην υπήρχε μέσα το ταχίνι.
-Την τυλίγουμε σε σχήμα μπαστουνιού και την ρολάρουμε μέχρι να αποκτήσει μήκος περίπου 30 εκατοστά.
-Την κόβουμε σε 2 επιμέρους κομμάτια/μπαστούνια και παίρνουμε το ένα.
-Δημιουργούμε με τη ζύμη ένα σχήμα S και γυρίζουμε το ένα κυκλάκι πάνω στο άλλο.
-Ανοίγουμε για τελευταία φορά την ζύμη, σε κύκλο πάχους περίπου 2 εκατοστών. - Αφήνουμε τις ταχινόπιτες να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με νερό, ώστε να υπάρχει υγρασία κατά το ψήσιμο. Με αυτόν το τρόπο δεν αφήνουμε τις ταχινόπιτες να ξεραθούν.