Υλικά

μανιτάρια: 200 γρ. κομμένα σε φέτες
ρύζι μακρύκοκκο: 1 φλιτζάνι
ελαιόλαδο: 3/4 του φλιτζανιού
κρεμμύδι: 1 ξερό, ψιλοκομμένο
καπνιστό ζαμπόν, μπέικον ή καπνιστή μπριζόλα: 150 γρ. σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
κύβος λαχανικών: 1
σέλινο: 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί: 120 γρ. φρεσκοτριμμένο, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλινο.
Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε για 1’ και κατόπιν προσθέτετε τον κύβο λαχανικών αλάτι, πιπέρι και 2½ φλιτζάνια νερό. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά του φαγητού.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτετε το καπνιστό της επιλογής σας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2’ ακόμη, ανακατεύοντας.
Ρίχνετε το ρύζι σε μπολ και προσθέτετε το μείγμα με το καπνιστό χοιρινό και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε το φαγητό πασπαλισμένο με κεφαλογραβιέρα ή άλλο τυρί και μαϊντανό.