Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εισέλθει σε τροχιά διάσπασης με τρία κορυφαία στελέχη του κόμματος να παραπέμπονται από τον Στέφανο Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.

Με ανάρτησή του αργά χθες το βράδυ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε πως παραπέμπει προς διαγραφή τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη, «που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα». «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας στερήσουν την επόμενη» διαμήνυσε ο κ. Κασσελάκης μέσω social media.

Οι παραπάνω παραπομπές έρχονται να προστεθούν σε αυτή τη Στέφανου Τζουμάκα και βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στην ηγεσία και σε πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Στέλιου Κούλογλου ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του κόμματος.
Ο λόγος στα κομματικά όργανα

Πλέον τον λόγο θα έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα κληθεί να αποφανθεί για την τύχη των τεσσάρων στελεχών. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αποτελείται από 15 μέλη και για την έγκριση της απόφασης απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «Ομπρέλα» και στις επόμενες κινήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ μετά τις χθεσινές αναφορές του Δημήτρη Βίτσα φουντώνουν οι συζητήσεις περί δημιουργίας ενός νέου κόμματος εν όψει και των ευρωεκλογών. Κρίσιμο ορόσημο θα αποτελέσει και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί στις 11-12 Νοεμβρίου.

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα συνεχίζουν να τροφοδοτούν αμφότερες οι πλευρές με νέες δηλώσεις, ενώ οι κ. Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης αντέδρασαν στην απόφαση Κασσελάκη εκτοξεύοντας συντονισμένα πυρά εναντίον του.
Δώρα Αυγέρη: Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε υπέρμετρη ανοχή

Για «υπέρμετρη ανοχή» του Στέφανου Κασσελάκη στα όσα έχουν γίνει έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη και βάλλοντας προς τους διαφωνούντες πρόσθεσε πως «ένα μήνα μετά τις (εσωκομματικές) εκλογές αντί να είμαστε προσηλωμένοι στην αντιπολίτευση, υπάρχει μία πολυφωνία και πολυδιάσπαση».

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή απόφαση του κ. Κασσελάκη η κ. Αυγέρη μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η διαδικασία είναι εξέλιξη και πως τα όργανα θα κινηθούν με βάση τις καταστατικές προβλέψεις.

«Δυστυχώς δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα και τις διαδικασίες. Αλλά και μία έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του προέδρου και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορείς να λες ότι το κόμμα σου είναι διεφθαρμένο, ότι είναι εγκάθετο, να το αποκαλείς ‘τσόντα’ και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα και μάλιστα να το ονοματοδοτείς από την τηλεόραση» πρόσθεσε.
Νίκος Φίλης: Αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες

Λάβρος κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αποστολή διάλυσης» του κόμματος από εξωπολιτικούς παράγοντες.

«Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να μου την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, αλίμονο. Υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό» είπε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και πρόσθεσε: «Την ιδιότητά μου ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ την έχω υποστηρίξει με το παράδειγμά μου το καθημερινό».

Ο κ. Φίλης ανέφερε πως «αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν εκφυλισμό και γελοιοποίηση του κόμματος». «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένα κόμμα που προσέφερε και προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ένα κόμμα της Αριστεράς, οδηγείται αυτή τη στιγμή σε εκφυλισμό και διάλυση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι λυπηρό ότι αυτόν τον ρόλο τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης ένα πρόσωπο άγνωστο στο ελληνικό κοινό και μέλος μόλις ενός μηνός πριν γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ακόμη πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό διότι «δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος», αλλά «με ένα καταστατικό που διαμορφώνει τους όρους λειτουργίας του κόμματος».

«Το να ‘απολύει’ λες και είμαστε πολυεθνική και αυτός είναι CEO, το να διαγράφει από την Αμερική με tweet, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως «η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι επιλογή μετάλλαξης, μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά σε άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν πήρε εντολή να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως εκεί οδηγούμαστε» συνέχισε και πρόσθεσε πως ο κ. Κασσελάκης είναι «παλιός γνώριμος» του κ. Μητσοτάκη και πως «έχει κάνει εκστρατεία για να βγει πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης στη Ν.Δ.».

«Έχει άλλες πολιτικές απόψεις, βρήκε την πόρτα ανοιχτή και κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε. «Ένα μικρό κόμμα, αυτό πάει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μία σκιά, μακριά από κάθε κυβερνητική πορεία» συμπλήρωσε.
Δημήτρης Βίτσας: Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου – Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας

«Η διαγραφή μου δεν είναι δεδομένη, θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας» δήλωσε με τη σειρά ο Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στον Ant1 σημείωσε πως «τα δύο τρίτα της Επιτροπής θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής» έπειτα «θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί εκεί».

Σε ερώτηση αν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή πρώην ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας απάντησε πως είναι «καταρχήν αριστερός και ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν έχει νόημα να βγάλουμε τις πολιτικές περγαμηνές του καθενός», είπε και ερωτηθείς για τον Παύλο Πολάκη ανέφερε: «Ο Παύλος Πολάκης έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και μάλιστα ήμουν από αυτούς που τον έκαναν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα ταξίδι στο Ηράκλειο. Δικαιούται να έχει άποψη να διαγραφούν όλοι και να μείνει μόνος του ή κάποιους άλλους και αυτό θεωρεί ότι θα πάει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Εγώ λέω θα τον πάει πίσω. Δεν μπορώ να καταλάβω συγχρόνως και αυτό το μένος, δηλαδή “διάγραψε τους”».

Σημείωσε επιπλέον πως «είναι λάθος να λαμβάνει μέτρα ο Κασσελάκης, λίγο πριν το συνέδριο, όπου θα κριθούν οι επικρατέστερες απόψεις» και υπογράμμισε πως «δεν έχουμε καμία διάθεση να φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εξαπέλυσε παράλληλα βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ο ίδιος λέει ότι είναι αριστερός. Εμένα μου είπε ότι είναι πιο αριστερός από μένα και του είπα “μακάρι». Δεν κάθομαι να πω ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο αριστερός, αυτά είναι κουταμάρες»

Παρατήρησε επιπλέον πως «είναι η πρώτη φορά που βγαίνει πρόεδρος κάποιος που μόλις έγινε μέλος του κόμματος. Πρέπει πέντε χρόνια να είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνεις μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλά μηδέν χρόνος για να γίνεις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μηδέν χρόνος και δύο ευρώ για να πας να ψηφίσεις».
Πάνος Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από γελοιοποίηση

Πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε και ο Πάνος Σκουρλέτης. «Λυπάμαι γιατί αυτός ο χώρος απαξιώνεται και κινδυνεύει από γελοιοποίηση» σχολίασε μιλώντας στο Kontra24.

«Ίσως δεν έχει καταλάβει ο κ. Κασσελάκης ποια εντολή του έδωσαν αυτοί που τον εκλέξανε» πρόσθεσε και απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε: «Απορώ τι άποψη έχει ο κ. Κασσελάκης που είναι μέλος μόλις ένα μηνα και αν μέσα σε αυτό το διάστημα έχει αλλαξει και τις απόψεις που είχε στα 24 για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για το αν θα έπρεπε να κοπούν ακομη περισσότερο οι μισθοί, όπως έχει ο ίδιος ενυπόγραφα υποστηρίξει».

Παραπέμποντας στα σχετικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών για τις θέσεις που έχει διατυπώσει παλαιότερα σε αρθρογραφία του ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε πως «έχουμε ένα γεγονος που συνιστά κοσμογονία για τον ίδιο και δεν ασθάνεται την ανάγκη να απαντήσει λέγοντας ότι ‘ήμουν παιδί στα 24’. Στα 24 εμείς που έχουμε θητεύσει στην Αριστερά αγωνιζόμασταν για τα δικαιώματα στην εργασία, για τα πυρηνικά για το κινημα της ειρήνης».