Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ντυμένα με λαμπάκια και πολύχρωμα στολίδια, φέρνουν μια ιδιαίτερη μαγεία μέσα σε ένα σπίτι την περίοδο των γιορτών. Για μερικούς ανθρώπους ωστόσο, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα –αληθινά ή ψεύτικα– μπορεί να δημιουργούν άλλα, λιγότερο ευχάριστα συναισθήματα.

Εάν έχεις την τάση να εμφανίζεις καταρροή, υγρά μάτια, φτέρνισμα, βήχα ή φαγούρα στο δέρμα ή νιώθεις ότι το άσθμα σου επιδεινώνεται, μπορεί να αντιμετωπίζεις αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Τι ακριβώς όμως είναι το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Μήπως έχεις το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου όταν εμφανίζει τυπικά συμπτώματα αλλεργίας όπως καταρροή, συμφόρηση και φτάρνισμα όταν βρίσκεται γύρω από το αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα, πιθανότατα, έχουν μια υπάρχουσα αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο στο δέντρο τους. Όμως ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος μπορεί να υποφέρουν από σύνδρομο χριστουγεννιάτικου δέντρου


Γιατί το αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο σου μπορεί να σου κάνει κακό

Ο πιο πιθανός ένοχος πίσω από τα συμπτώματα αλλεργίας, μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχεται από το άρωμα του φυσικού έλατου, που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι χημικές ενώσεις, είναι υπεύθυνες για αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά, αλλά μπορούν να ερεθίσουν τους αεραγωγούς σου, προκαλώντας καταρροή, βουλωμένη μύτη, καθώς και βήχα, ανεξάρτητα από το αν είσαι αλλεργική.

Τα αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί επίσης να περιέχουν φυτοφάρμακα, σκόνη, περιττώματα εντόμων και μούχλα. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν από μικρές έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Σχετική έρευνα, διαπίστωσε ότι ένα μικρό δείγμα χριστουγεννιάτικων δέντρων περιείχε περίπου 50 διαφορετικούς τύπους μούχλας. Μερικοί άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα μπορεί επίσης να εμφανίσουν κνησμώδεις κηλίδες από τις βελόνες που έχει το φυσικό έλατο.
Γιατί το τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο επίσης μπορεί να είναι επικίνδυνο

Τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι πιο πιθανό εκτός από στολίδια, να είναι φορτωμένα με ακάρεα σκόνης, περιττώματα εντόμων και πιθανώς μούχλα, ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσης του δέντρου. Το να αποθηκεύεις το δέντρο σου μέσα σε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, για παράδειγμα, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη μούχλας εάν το πατάρι ή η αποθήκη σου, είναι ζεστή και υγρή.
Πώς μπορείς να προλάβεις το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου;
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Αποθήκευσε το ψεύτικο δέντρο αεροστεγώς:

Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί όπου υπάρχει υγρασία. Επομένως η αποθήκευση του ψεύτικου δέντρου σου σε ένα αεροστεγές κουτί μπορεί να το αποτρέψει αυτό, ειδικά εάν είναι κλειδωμένο σε μια βρώμικη αποθήκη όλο τον χρόνο. Η σωστή αποθήκευση θα μειώσει επίσης τα ακάρεα σκόνης.

Καθάρισε επίσης τα στολίδια:

Τα στολίδια και άλλα διακοσμητικά μπορούν επίσης να μαζέψουν σκόνη, οπότε μην ξεχάσεις να τα καθαρίσεις, κατά προτίμηση με ένα βρεγμένο πανί, ώστε τα αλλεργιογόνα να μην απλωθούν στο σπίτι σου.

Άλλαξε ρούχα αμέσως: 

Αφού στολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου, φρόντισε να αλλάξεις ρούχα, ώστε να εμποδίσεις την εξάπλωση ακάρεων σκόνης στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Βάλε έναν ιονιστή αέρα κοντά στο δέντρο σου:

Ένας ιονιστης αέρα θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, απορροφώντας αιωρούμενα αλλεργιογόνα.

Πέτα το αληθινό δέντρο αμέσως μετά το τέλος των γιορτών:

Ένα δέντρο που αποσυντίθεται θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα μούχλας με την πάροδο του χρόνου. Πέταξε το όσο πιο γρήγορα μπορείς για να αποφύγεις την έκθεσή σου σε αυτή.
www.ladylike.gr