Πάνω από 27.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Σαγκάη σήμερα, Πέμπτη, νέο αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ στο οικονομικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας, ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει στην προσπάθεια εκμηδένισης των κρουσμάτων.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη νήσο Χαϊνάν, ο Σι άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση των δρακόντειων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας με το πρωτοφανές lockdown και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Εγκλωβισμένοι φορείς του κορωνοϊού «ζουν σαν τα ζώα» στα κέντρα καραντίνας της Σαγκάης

Για πολλούς από τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας τα κέντρα καραντίνας είναι συνώνυμα του εφιάλτη. Με την άφιξή τους, τους μοιράζουν από μια μικρή πλαστική λεκάνη και μια οδοντόβουρτσα. Για ντουσιέρες, νιπτήρες, τρεχούμενο νερό ή πραγματικές τουαλέτες ούτε κουβέντα.

«Ο χώρος βρωμάει ανθρώπινες ακαθαρσίες. Δεν τολμώ να πιω νερό για να μη χρειαστεί να πάω στην τουαλέτα. Ζούμε σαν τα ζώα» λέει η Λεόνα, μία από τους κατοίκους της Σαγκάης που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα από τα κέντρα καραντίνας της μεγαλούπολης.

Οι κινεζικές Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις συνθήκες στα κέντρα αυτά, αλλά στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν βροχή παραπόνων από εγκλωβισμένους, όπως και βίντεο στο WeChat, που δείχνουν τα νερά της βροχής να διαπερνούν τις οροφές, και τις κλίνες των ασθενών καλυμμένες με μουσαμάδες

 «Χιλιάδες ασθενείς συνωστίζονται σε κοινούς χώρους χωρίς θέρμανση και εξαερισμό ή πρόσβαση σε φάρμακα. Αυτό το μέρος εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο να νοσήσουν ακόμη βαρύτερα, καθώς χειροτερεύουν τάχιστα οι συνθήκες» δήλωσε η Γουέι, που εστάλη σε κέντρο καραντίνας της Σαγκάης, όπου τα παράθυρα είναι σφραγισμένα για να αποτραπεί διασπορά του ιού. «Μας μεταχειρίζονται σαν να είμαστε φυλακισμένοι», λέει.

Πείνα και απόγνωση

Η κατάσταση στη Σαγκάη είναι εκρηκτική. Εκκλήσεις βοήθειας των εγκλωβισμένων κατοίκων που καταγγέλλουν ότι πεινούν και ότι δεν έχουν από πού να περιμένουν βοήθεια κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να τις φιμώσουν

Ρεπορτάζ κάνουν λόγο για οδηγούς φορτηγών με φορτία τροφίμων που αρνούνται να πάνε στη Σαγκάη, γιατί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναφύγουν από εκεί.

Αμφισβήτηση της κρατικής πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού

Το τελευταίο ξέσπασμα στη Σαγκάη είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη της πανδημίας στην Ουχάν προ διετίας. Με την εξάπλωση της λίαν λοιμογόνου παραλλαγής Όμικρον, ο πληθυσμός αρχίζει να διατυπώνει ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες για την κρατική πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού… Μόνο που η κομματική ηγεσία δεν κάνει πίσω.

Σύμφωνα με τον Γου Χουανιού, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας στη μεγαλούπολη, για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού ευθύνεται η παραλλαγή BA.2 Όμικρον. Οι περισσότερες μολύνσεις καταγράφονται μέσα σε οικογένειες, και λόγω της περιόδου επώασης των 3-5 ημερών τα νέα κρούσματα εντοπίζονται όχι στα αρχικά, αλλά στα επόμενα διαγνωστικά τεστ.