Με τον ερχομό της Καθαράς Δευτέρας, η θρησκευτική παράδοση μας καλεί να “καθαρίσουμε” το τραπέζι και να ακολουθήσουμε την Σαρακοστή. Πρόκειται για την παλαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και διαρκεί από την Κ. Δευτέρα έως και το Μ. Σάββατο, δηλαδή ακριβώς 48 μέρες. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση κατά τη διάρκειά της απαγορεύονται όλες οι ζωικές τροφές, το αλκοόλ και κάποιες μέρες και το ελαιόλαδο.

Οπωσδήποτε η σημασία της αποχής από κάποια είδη φαγητού έχει λιγότερη σημασία από την ίδια τη διαδικασία της νηστείας από αυτά, ως σύμβολισμός. Σκοπός της νηστείας είναι η ενδοσκόπηση, η μετάνοια, η προσευχή και η φιλανθρωπία. Μίμηση του Χριστού: Η νηστεία συμβολίζει την 40ήμερη νηστεία του Ιησού στην έρημο.

Ο λαός συνήθιζε να λέει ότι η νηστεία της Σαρακοστής περνά αργά και επειδή δεν υπήρχαν ημερολόγια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα για να μετρούν τις ημέρες μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο “μετρητάρι”. Σε ένα χαρτί σχεδίαζαν τη Σαρακοστή σαν μια καλόγρια χωρίς στόμα, ως ένα λαϊκό συμβολισμό για τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα, υποδηλώνοντας τις συνεχείς προσευχές, ενώ είχε επτά πόδια, τα οποία συμβόλιζαν τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Σάββατο που περνούσε, αφαιρούσαν ένα πόδι.

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι. Μάλιστα, τοποθετούσαν το τελευταίο πόδι της Κυρά Σαρακοστής μέσα στο ψωμί την Ανάσταση και έφερνε καλοτυχία σε όποιον έπεφτε το κομμάτι με το ποδαράκι.

Ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, Προϊστάμενος Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου ήταν φιλοξενούμενος στην πρωινή ζώνη του sport fm 89,5 και μίλησε με πολύ εύστοχα επιχειρήματα για τη σημασία της νηστείας ως “προπόνηση”για την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Οι νέοι και γενικότερα οι άνθρωποι φαίνεται να στρέφουν την προσοχή στην εκκλησία που αμοίγει τις πόρτες της και ενσωματώνεται στη σύγχρονη εποχή χωρίς να παραβιάζει τα θρησκευτικά όρια. Οπωσδήποτε στις μέρες μας, η εκκλησία εξακολουθεί να είναι θεσμός παρηγορητικός και προστατευτικός για τον κόσμο.

10 ΣΥΝΕΔΡΙΑ, 10 ΤΟΜΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υλοποίησε τη διοργάνωση 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνέδρίων για την μελέτη της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως του 1821.

Απο το 2021, με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση τα 10 αυτά σημαντικά συνέδρια υπάρχουν σε τόμους. Συγκεκριμένα τα πρακτικά και των 10 αυτών Επιστημονικών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν, να αναλύσουν, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και
γεγονότων εκείνης της εποχής, μιας εποχής που έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων, βρίσκονται συγκεντρωμένα από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι». Ο σκοπός είναι να μετατραπούν σε εγχειρίδιο, να εργαλειοποιηθούν και να βοηθησουν όλους να κατανοήσουν άγνωστα κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας από εκείνη την περίοδο. Ένα πολύτιμο δώρο της εκκλησίας για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

syn adv group