Μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «μέθυσο» τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει της αναμέτρησης της 14ης Μαΐου.
Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε σαρκαστικά πως ο Κιλιτσντάρογλου «μπορεί να πίνει όσο θέλει», καθώς οι Τούρκοι δεν θα αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας σ’ έναν «μέθυσο».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε εξάλλου τον βασικό αντίπαλό του ότι συνεργάζεται με «τρομοκράτες», καθώς τον υποστηρίζουν οι Κούρδοι.
Ο 69χρονος Ερντογάν, που πρόσφατα χρειάστηκε να διακόψει για λίγες ημέρες την προεκλογική του εκστρατεία για λόγους υγείας, συνηθίζει να χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική έναντι πολιτικών της αντιπολίτευσης και μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση ήταν 1,7 εκατ., κάτι που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση


Πάντως, όπως σημειώνουν οι Times, ο Ερντογάν δεν έκανε την συγκέντρωσή του στο μέρος που πάντα προτιμούσε, αλλά σε μικρότερο χώρο, στο παλιό αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Η ομιλία του κράτησε μιάμιση ώρα.
Ο Κιλιτσντάρογλου επίσης εμφανίστηκε μπροστά σε μέγα πλήθος στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο.
Δεν ανακοινώθηκε κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά σύμφωνα με τους Times ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ερντογάν, με την Τουρκία να δείχνει βαθιά διχασμένη.
Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι «έρχεται η άνοιξη», λέγοντας ότι, «δεν θα κάνω διακρίσεις εναντίον σας βάσει της θρησκείας σας, της εθνικότητάς σας, των επιλογών σας».

Επίθεση με πέτρες σε ομιλία του Ιμάμογλου
Στο μεταξύ, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο συγκεντρωμένο πλήθος την ώρα προεκλογικής ομιλίας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και στελέχους της αντιπολίτευσης, την Κυριακή.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε πως άγνωστοι πέταξαν πέτρες εναντίον του, καθώς μιλούσε ανεβασμένος στην οροφή του λεωφορείου με το οποίο κάνει περιοδεία στη χώρα, ενώ βρισκόταν στην ανατολική Τουρκία. Το κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό με ανθρώπους τραυματισμένους στο κεφάλι.
Ο Ιμάμογλου κατήγγειλε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν αντέδρασαν εσκεμμένα, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια». Τόνισε πως η επίθεση δεν είχε καμιά σχέση με τους κατοίκους της Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη), όπου μιλούσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε κατά τρόπο που δεν άφησε αμφιβολίες για το πόσο έχει σκληρύνει ο τόνος στην προεκλογική εκστρατεία: «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που αποκαλεί τον κόσμο στην Ερζερούμ προβοκάτορες, είναι ο ίδιος προβοκάτορας», ανέφερε. Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι στόχος των δραστών είναι να τρομοκρατήσουν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να παραμείνουν ήρεμοι, να μην απαντήσουν με χρήση βίας και να μην βγουν στους δρόμους πανηγυρίζοντας το βράδυ των εκλογών. Πηγή: Protagon.gr