Στις 13 Οκτωβρίου, έγινε μια φρικτή επίθεση στη νορβηγική πόλη Κόνγκσμπεργκ, όπου ένας άνδρας οπλισμένος με τόξο σκότωσε τυχαία πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλους δύο. Οι νορβηγικές Αρχές έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις ενέργειες που διέπραξε αυτός ο άνδρας ως τρομοκρατική επίθεση.

Ο 37χρονος Espen Andersen Brathen, είναι οικοδόμος ο οποίος ήρθε στη νορβηγική πόλη να εργαστεί στον τομέα των κατασκευών. Μερικοί από τους συνεργάτες του ήταν μουσουλμάνοι και μαζί τους μπήκε για πρώτη φορά σε τζαμί.

Αλλά δεν ήταν εκεί που ριζοσπαστικοποιήθηκε,αλλά στο δωμάτιό του μέσω του διαδικτύου. Ακόμα και μετά την αλλαγή εργασίας, ο Brathen συνέχισε να αλληλεπιδρά με τον κύκλο των φίλων του, αυτούς δηλαδή που τον εισήγαγαν στο Ισλάμ.

Στην πραγματικότητα, ο τοξοβόλος έχει ιστορικό σχετικό με την τρομοκρατία, αν και δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς είναι. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ole Bredrup Saeverud αναγνώρισε ότι οι Αρχές είχαν φόβους για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση του Brathen πριν από την επίθεση με το τόξο. Μετά απ’ αυτούς τους φόβους, ο Brathen παρακολουθήθηκε για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά καθώς δεν βρέθηκαν άλλα σημάδια που να εγείρουν ερωτηματικά στο πρόσωπό του η παρακολούθηση ακυρώθηκε.Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, ενώ η δανική αστυνομία επιμένει ότι το κίνητρο του εγκλήματος παραμένει ασαφές.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο εισβολέας αγόρασε το τόξο και τα βέλη σε ένα αθλητικό κατάστημα, όπου δεν απαιτείται τεκμηρίωση ή άδεια για αυτό.

Ο άνδρας συνελήφθη από αστυνομικούς 37 λεπτά αφού διέπραξε την επίθεση. Παραδέχτηκε ότι την διέπραξε και εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί, αλλά δεν εξήγησε τα κίνητρα της σφαγής.