Η κυβέρνηση της Αϊτής ζήτησε από τις ΗΠΑ και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα της Καραϊβικής για να τη βοηθήσουν να εγγυηθεί την ασφάλεια τοποθεσιών και εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, λόγω του φόβου πως μπορεί να γίνουν δολιοφθορές μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

«Μετά τη δολοφονία του προέδρου, φοβόμαστε ότι μισθοφόροι μπορεί να καταστρέψουν υποδομές για να προκαλέσουν χάος στη χώρα. Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΟΗΕ, υποβάλαμε το αίτημα αυτό», επιβεβαίωσε ο Ματιάς Πιερ, υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όχι» της Ουάσιγκτον προς το παρόν στο αίτημα της Αϊτής

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «επί του παρόντος» η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Αϊτή, αν και είχε υποσχεθεί προ ημερών, όπως διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όποια βοήθεια χρειαστεί στο Πορτ-ο-Πρενς.

Για να εγκριθεί η αποστολή στρατευμάτων από τον ΟΗΕ, κάτι που ζήτησε επίσης η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αϊτής μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, θα απαιτείτο η έγκριση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιστολή που επιδόθηκε στον ΟΗΕ την 7η Ιουλίου, την ημέρα της δολοφονίας του Αϊτινού προέδρου, ανέφερε πως ο σκοπός της ανάπτυξης κυανόκρανων θα ήταν «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες» της αστυνομίας «να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη σε όλη την επικράτεια».

Ο Ματιάς Πιερ, υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «φοβόμαστε πως μισθοφόροι μπορεί να καταστρέψουν υποδομές για να προκαλέσουν χάος στη χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι υποβλήθηκε αίτημα να σταλούν στρατεύματα κατά τη διάρκεια επαφών «με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΟΗΕ».