Ελεύθερος αφέθηκε ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, η οποία δημοσιεύει την είδηση στο πρωτοσέλιδό της.

Ο Παντσέρι συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate, κρατήθηκε στις φυλακές Saint-Gilles και, στη συνέχεια, τέσσερις μήνες αργότερα, του επετράπη να συνεχίσει την προφυλάκισή του στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, υπό την επιτήρηση ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Πλέον, είναι ελεύθερος να μετακινηθεί, καθώς χθες, Πέμπτη, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημά του να απαλλαγεί από τον ηλεκτρονικό του περιορισμό.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, σημειώνει η βελγική Le Soir, η οποία δεν ασκεί έφεση.
Οι όροι της απελευθέρωσης

Η απελευθέρωση του Παντσέρι, ωστόσο, υπόκειται σε όρους, ιδίως να μην έρχεται σε επαφή με τους άλλους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο, αλλά και να μην φύγει από το Βέλγιο.

Κατηγορούμενος για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είναι ύποπτος ότι ενήργησε ως μεσάζων επί πληρωμή για ξένα κράτη – Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία – εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι είχε υπογράψει «μνημόνιο μεταμέλειας» με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, γεγονός που του επέτρεψε τη διαπραγμάτευση και τη μείωση της ποινής, με αντάλλαγμα την παροχή «πλήρων και ειλικρινών πληροφοριών» σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και οι συνεργοί του.

Όσο ήταν κρατούμενος στις βελγικές φυλακές, μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Αντόνιο Παντσέρι πάσχει από οξεία κατάθλιψη, κάτι που λέγεται ότι έπαιξε ρόλο για τη συμφωνία του με τις Αρχές.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν τότε και οι ψυχίατροι των φυλακών, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του, τον περασμένο Απρίλιο, και τον κατ΄ οίκον περιορισμό.

Η στιγμή της αποφυλάκισης του Αντόνιο Παντσέρι τον Απρίλιο
Όλοι ελεύθεροι πλέον για το σκάνδαλο

Πλέον κανένας από τους υπόπτους δεν είναι φυλακισμένος, ενώ με ηλεκτρονικό βραχιόλι παρέμεναν μέχρι πρότινος στο Βέλγιο μόνο ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Τελικά, έβγαλαν το βραχιολάκι και οι δύο, πρώτα η Εύα Καϊλή – η οποία διατηρεί την ευρωβουλευτική της έδρα ως ανεξάρτηση, αφού διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ – και τώρα ο Παντσέρι.

Στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, είχε βρεθεί στις 9 Δεκεμβρίου ένα μέρος των μετρητών, ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο πως ενορχήστρωσε την απάτη.

Έκανε συμφωνία με την εισαγγελία για ποινή φυλάκισης μόνο ενός έτους, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες δηλώσεις για το σκάνδαλο και τα πρόσωπα που ενέχονται σ’ αυτό.