Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σε ετοιμότητα τον στρατό εν μέσω «αβέβαιης» κατάστασης
Σε ετοιμότητα εν μέσω «αβέβαιης» κατάστασης με άλλες χώρες κάλεσε τον στρατό της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (09/03).
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ, είπε την Τρίτη (09/03) ότι ο στρατός πρέπει να «προετοιμαστεί» εν μέσω μιας «ασταθούς» κατάστασης ασφάλειας με άλλες χώρες, στο πλαίσιο συζήτησης με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «South China Morning Post», ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε:
«Η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας της χώρας μας είναι σε μεγάλο βαθμό ασταθής και αβέβαιη».
Ακόμα, ο ίδιος είπε:
«Ολόκληρος ο στρατός πρέπει να συντονίσει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης ικανοτήτων και ετοιμότητας μάχης, να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία σύνθετων και δύσκολων καταστάσεων ανά πάσα στιγμή, να διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία, τα συμφέροντα ασφάλειας και ανάπτυξης και να παράσχει ισχυρή υποστήριξη για την ολοκληρωμένη κατασκευή ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κράτους».
Αυτή η τοποθέτηση του Κινέζου Προέδρου, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή, ερχέται ύστερα από εκείνη του υπουργού Άμυνας, ο οποίος το Σάββατο (06/03) ζήτησε από τον στρατό να ενισχύσει την ετοιμότητά του για μάχη, σημειώνοντας ότι η εθνική ασφάλεια της Κίνας «είχε εισέλθει σε φάση υψηλού κινδύνου».
Χαρακτηριστικά, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει:
«Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα καθήκοντα στην εθνική άμυνα… και πρέπει να βελτιώσουμε συνολικά τη στρατιωτική εκπαίδευση και την ετοιμότητα για μάχη, ώστε να αυξήσουμε τις στρατηγικές μας ικανότητες για να επικρατήσουμε έναντι των ισχυρών εχθρών μας».
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αντιστρέψει την πολιτική του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την Ταϊβάν.
Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκαν περαιτέρω όταν ο -τότε – υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2020, καθώς η Ουάσινγκτον και η Ταϊπέι είχαν επίσημα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους το 1979.
Η αντιπαράθεση στη Νότια Κίνα παραμένει, επίσης, ασταθής και έχει συμβάλει σε υψηλές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.