Τα τσιπς μελιτζάνας: Διαλέγουμε τις πιο σφιχτές μελιτζάνες με μικρή διάμετρο και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (1 εκ. περίπου). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» για 2-3 ώρες. Τις σφίγγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να βγάλουν όλα τα νερά τους και να αφυδατωθούν – δεν πειράζει αν τσαλακωθούν και χάσουν το σχήμα τους. Σε μια πλαστική καθαρή σακουλίτσα βάζουμε λίγο αλεύρι, ρίχνουμε μέσα τις στεγνές φέτες μελιτζάνας και την κουνάμε καλά ώστε να αλευρωθούν παντού. Τηγανίζουμε τα τσιπς σε καυτό λάδι για λίγα λεπτά. (Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τσιπς μελιτζάνας ζεστά και τραγανά μέχρι το σερβίρισμα, τα βάζουμε σε ταψάκι και σε προσθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, 50-100 βαθμούς)


Τσιπς μελιτζάνας

Η γρήγορη σάλτσα ντομάτας: Τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι με μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στο χονδρό του τρίφτη (ή από βάζο), αλάτι, πιπέρι, ένα ξυλαράκι κανέλλας και 2-3 μπαχάρια ολόκληρα, ένα κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, λίγο άσπρο ή κόκκινο κρασί και θυμάρι, όλα σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλουμε τη σάλτσα μας πικάντικη, προσθέτουμε μια πιπερίτσα τσίλι ή νιφάδες μπούκοβο. Της ταιριάζει πολύ και πολτός πιπεριάς ή μελιτζάνας (στα σούπερ μάρκετ). Στο τέλος της βράσης προσθέτουμε ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά). Όταν η μακαρονάδα είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο, αρκετό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ένα νόστιμο τυρί, όπως η ξερή μυζήθρα Μποζιονέλου από την Καρυά Αργολίδας. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τα τσιπς μελιτζάνας, κουκουλώνοντας τις πένες και χωρίς να ανακατέψουμε.