Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη κίνηση εκ μέρους επωνύμων δισεκατομμυριούχων.
Αντί να κάνουν κληρονομική δωρεά την περιουσία τους στα παιδιά τους, το πλουσιότερο ζευγάρι της Αυστραλίας αποφάσισαν να τη δωρίσουν.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους – σκοπεύουν να ζήσουν χωριστά.
Τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οι δισεκατομμυριούχοι και φιλάνθρωποι Αντριου και Νίκολα Φόρεστ, που έκαναν την περιουσία τους από τις εξορύξεις μετάλλων, ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν.
Οι δυο τους έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι το μεγαλύτερο μέρος των 35 δισ. αυστραλιανών δολαρίων τους (21 δισ. ευρώ), αντί να το αφήσουν στα τρία τους παιδιά, θα το ξοδέψουν σε δωρεές. Ο 61χρονος Αντριου Φόρεστ ίδρυσε τη Fortescue Metals Group, τον κολοσσό εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος.
Το ζευγάρι αργότερα απέκτησε ακριβά σπίτια και τεράστιους σταθμούς βοοειδών στη Δυτική Αυστραλία, καθώς και την εταιρεία ρούχων εξωτερικού χώρου RM Williams.
Ο Φόρεστ, γνωστός ως «Tουίγκι» (καμία σχέση με το διάσημο βρετανικό μοντέλο της δεκαετίας του 1960), ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη θαλάσσια οικολογία το 2019, προτού προωθήσει μια σειρά παγκόσμιων πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Βρισκόταν στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, όπου συνάντησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, τον βασιλιά Κάρολο και άλλους ηγέτες στο παλάτι του Γουίνδσορ, για να συζητήσουν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Με μια δήλωσή τους στην εφημερίδα Australian Financial Review, οι δύο μεγαλύτεροι φιλάνθρωποι της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν το τέλος του 31χρονου γάμου τους, έχοντας αποφασίσει να ζήσουν χωριστά.
Το ζευγάρι έχει τρία ενήλικα παιδιά, όλα γύρω στα 20: δύο κόρες, την Γκρέις και τη Σοφία, και έναν γιο, τον Σίδνεϊ, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Η είδηση του χωρισμού τους αποκαλύφθηκε όταν η εφημερίδα τούς προσέγγισε σχετικά με μια συναλλαγή τον περασμένο μήνα: μετοχές της Fortescue αξίας άνω του 1,1 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (674 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκαν σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Coaxial Ventures και η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στη Νίκολα Φόρεστ.
Οι Φόρεστ είχαν νωρίτερα αποκαλύψει ότι τα παιδιά τους δεν θα κληρονομήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του πλούτου τους, με την περιουσία να διανέμεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως είναι η υποστήριξη των Αβορίγινων ιθαγενών της χώρας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η έρευνα για τον καρκίνο και η καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας.
Η 53χρονη Νίκολα Φόρεστ είπε πέρυσι στον κρατικό τηλεοπτικό φορέα της χώρας, Australian Broadcasting Corporation, ότι το ζευγάρι δεν ήθελε τα παιδιά τους να «βαρύνονται» από τέτοια τεράστια περιουσία. «Ζούμε σε ένα σπίτι και έχω μια υπέροχη ζωή – αλλά τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά στη ζωή δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα» είπε. «Τα παιδιά δεν ωφελούνται από τη σκέψη ότι θα κληρονομήσουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό».
Ο Αντριου Φόρεστ επιβεβαίωσε την άποψη της συζύγου του, λέγοντας ότι ήταν μια εύκολη κίνηση. «Η απόφαση να δώσω τα πάντα εκτός από τα προσωπικά μου πράγματα και αγαθά ήταν εύκολη» είπε. «Η σκέψη μας είναι, ας μην πεθάνουμε πλούσιοι. Τι νόημα έχει;».
Η Σοφία Φόρεστ, ηθοποιός που φήμες την ήθελαν να βγαίνει με τον συμπατριώτη και συνάδελφό της, τον 59χρονο Ράσελ Κρόου, πριν από αρκετά χρόνια –κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί–, όταν συμπρωταγωνίστησαν στο δράμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου «The Water Diviner» , είχε δηλώσει νωρίτερα χαρούμενη που «δεν έχει δικαίωμα» στην περιουσία των γονιών της. «Βλέπω να διαλύονται οικογένειες λόγω περιουσιακών ζητημάτων και αυτό με μπερδεύει» είπε. «Δεν δικαιούμαστε αυτά τα χρήματα, δεν τα έχουμε κερδίσει, δεν έχουμε εργαστεί για αυτά, άρα δεν καταλαβαίνω γιατί να πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι δικά μας. Συμφωνήσαμε λοιπόν όλοι μας να τα δωρίσουμε όλα. Είμαι ανακουφισμένη που ξέρω ότι δεν είναι πρόβλημά μου. Θα πάνε σε καλύτερα πράγματα».
Η Σοφία ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρραβωνιάστηκε την εδώ και χρόνια κοπέλα της, Ζάρα Ζόι.
Η μεγαλύτερη αδερφή της, Γκρέις, είναι παγκόσμια υπέρμαχος του αγώνα κατά της ανθρώπινης δουλείας. Ιδρυσε τη «Walk Free» το 2011 υπό το Ιδρυμα Minderoo, τη φιλανθρωπική οργάνωση της οικογένειας. Κάθε χρόνο, η «Walk Free» δημοσιεύει την κορυφαία έκθεσή της, τον Παγκόσμιο Δείκτη Σκλαβιάς, που κατατάσσει τα έθνη με βάση την ανοχή ή τη συμμετοχή τους σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας.
Πηγή: Protagon.gr